PR-image / Entertainment Movies

Hvor længe kan man leve uden mad?

Hvis et menneske slet ikke indtager kalorier, men kun vand, hvor længe vil vedkommende så overleve? Og hvad er rekorden?

Lægernes tommelfingerregel for, hvor længe et velnæret, voksent menneske overlever, hvis vedkommende slet ikke spiser, er 40 døgn.

Tallet er bl.a. baseret på en undersøgelse af sultestrejker fra 1997 i British Medical Journal. Under strejkerne opstår der efter 21 til 40 dage kritiske og akut livstruende komplikationer.

I praksis afhænger levetiden af personens oprindelige fedtprocent – jo højere, jo bedre. Derudover bruger et menneske ekstra energi i både kulde og varme for at holde temperaturen hhv. oppe og nede.

Begravet svensker holdt to måneder

En undersøgelse i Nutrition Bulletin fra 2001 viser, at kvinder modstår sult bedre end mænd.

Forskerne bag undersøgelsen konkluderer, at kvindekroppen først giver op, når dens BMI er nået ned på 11, mens mandekroppen kaster håndklædet i ringen ved en BMI på 13.

Ved en BMI på 13 vejer en mand på 180 cm blot 42 kg, mens en kvinde på 170 cm vejer 32 kg ved en BMI på 11.

Sult nedbryder muskler og lever

Lever

Glykogen i leveren og musklerne omdannes til glukose.

Fedtdepoter

Fedtdepoterne i kroppen omdannes til affaldsstofferne ketoner.

Muskler

Proteiner fra muskelvæv bliver omdannet til glukose.

Nogle anekdoter om frivillig eller ufrivillig indespærring strækker grænsen fra de 40 dage til op omkring to måneder. Det gælder fx historien om svenske Peter Skyllberg, der ifølge sine egne udsagn var indesneet i sin bil nær Umeå fra den 19. december 2011 til den 17. februar 2012 – i alt 60 døgn.

Det er uvist, om han havde adgang til en begrænset mængde kalorier i form af fx chokoladebarer, men derudover fik han udelukkende væske fra smeltet sne.