Hvor langt væk skader passiv rygning?

Vores naboer ryger på altanen, og vi kan lugte røg hos os. Opgangen lugter også af røg. Er det skadeligt for vores helbred?

Barn udsat for passiv rygning

Passiv rygning går særligt hårdt ud over børn, fordi de indånder mere røg pr. kilo kropsvægt end voksne.

© Shutterstock

Ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder findes ingen sikker afstand til en tændt cigaret.

Med andre ord: Når du kan lugte cigaretrøg, bliver du udsat for dens op til 7000 giftige kemikalier.

Det amerikanske firma Inogen, som producerer iltapparater til folk med nedsat lungefunktion, har udført et udendørs forsøg med en partikeltæller. Selv om forsøget viste, at koncentrationen af farlige partikler falder med afstanden til rygeren, var den fortsat 46 procent forhøjet, når cigaretten var otte meter væk.

Passiv rygning skader udsatte grupper

Passiv rygning øger risikoen for kræft. Det viste for eksempel en stor analyse offentliggjort i 2018, som sammenholdt resultaterne fra 40 forskellige undersøgelser.

Analysen viste også, at effekten af passiv rygning er størst hos kvinder, hvor risikoen for både brystkræft og lungekræft stiger.

Passiv rygning er ligeledes blevet koblet til større risiko for slagtilfælde, især blandt ikke-rygere, der regelmæssigt bliver udsat for røg fra andre.

Cigaretrøg går særligt hårdt ud over børn, fordi de indånder mere luft per kilo kropsvægt end voksne, og ældre, fordi deres helbred og immunsystem generelt er svagere.

Personer med hjerte- eller lungesygdomme kan også få mere alvorlige symptomer af passiv rygning, mens passiv rygning hos gravide er forbundet med lav fødselsvægt.

Cigaretrøg emmer af gift

Kulilte

Reducerer mængden af ilt i blodet

Tjære

Forårsager lungekræft og luftvejssygdomme

Cadmium

Øger risikoen for knogleskørhed

Bly

Giver hjerneskader og nedsat IQ hos børn