Hvor mange musikere får høreskader?

Er der mange professionelle musikere, der er ramt af hørelidelsen tinnitus?

Tinnitus
© Shutterstock

Høreskader, herunder tinnitus, er en meget udbredt erhvervsskade for professionelle musikere.

Undersøgelser viser, at ca. 30 pct. af rock- og popmusikere har varigt høretab, men faktisk er endnu flere klassiske musikere ramt: ca. 52 pct. har høreskader.

Sansecellerne skades

Tinnitus hænger næsten altid sammen med en hørenedsættelse og beskrives som en lyd i øret, der ikke kommer udefra. Hjernen får altså besked om en lyd, der ikke er der.

Det sker, når sansecellerne, de fine små hår i det indre øre, er blevet beskadiget af gentagne kraftige støjpåvirkninger.

Tinnitus kan optræde meget forskelligt. Det kan være en konstant lyd eller en lyd, der kommer og går. Det kan være i det ene eller i begge ører, og det kan være en susen, en hyletone eller en slags maskinlarm.

Flere og flere får tinnitus

Forekomsten af tinnitus menes at være vokset både blandt musikere og blandt ihærdige koncertgængere igennem de senere år.

Det er sandsynligt, at der opstår flere skader i takt med, at forstærkere, højttalere og instrumenter er blevet bedre.

Tidligere kunne udstyret ikke gengive musikken ordentligt, når der blev skruet meget højt op, og det lagde en naturlig dæmper på antallet af høreskader.

Der findes ingen vidunderkur mod tinnitus, men en ny psykologisk behandling sigter på at ændre patientens oplevelse af lyden.