Sådan beskytter solcreme huden

De solcremer, du køber, kan virke på to vidt forskellige måder. Men fælles for dem begge er, at mængden af dem er altafgørende for din beskyttelse.

Shutterstock

Når vi smører os sig ind i solcreme, gør vi det for at beskytte os mod de skadelige ultraviolette stråler fra Solen.

Cremerne kan indeholde et fysisk eller et kemisk solfilter – eller begge dele. Det fysiske solfilter opnås ved at tilføre cremen hvide farvestoffer som zinkoxid eller titaniumoxid.

Disse stoffer fungerer som filter ved at reflektere de ultraviolette stråler, der kastes tilbage til omgivelserne. Cremer med fysiske solfiltre forbliver ofte hvide på huden, et stykke tid efter at man har smurt dem på.

Uva-stråler giver læderagtig hud

Det er ikke nødvendigvis tilfældet for solcreme med et kemisk solfilter, der indeholder særlige organiske molekyler som eksempelvis benzophenon, kamferforbindelser, cinnamater og salicylater.

Disse stoffer absorberer de ultraviolette stråler og omdanner dem til infrarød stråling, altså varme, der afgives til luften eller bliver transporteret væk af blodcirkulationen.

Næsten alle solcremer beskytter både mod solens uva- og uvb-stråler. Mens uva-stråler påvirker hudens elasticitet og kan give rynker og læderagtig hud, er det uvb-strålerne, der giver den solskoldning, som de fleste kender til fra intensiv solbadning uden den rigtige beskyttelse.

Begge typer stråler anses for at medvirke til udviklingen af hudkræft, og selv om det menes, at uvb-strålerne er mere skadelige end uva-strålerne, findes der ikke nogen “sikker” ultraviolet stråling.

Mængden er altafgørende

Det faktortal, som er angivet på solcremen, refererer udelukkende til den beskyttelse, man opnår mod uvb-strålerne, altså forbrændingen. Når mange mennesker alligevel bliver skoldet efter at have benyttet en creme med høj solfaktor, skyldes det ofte forkert brug af cremen.

Det er vigtigt, at man bruger en hel håndfuld creme – ca. 40 gram i alt til en voksen person og altså ikke blot en lille klat.

Man skal også være opmærksom på, om cremen er vandfast og dermed kan yde god beskyttelse på trods af hyppig badning og forstærket svedproduktion i varmen.

Læs også:

Kroppen

Derfor nyser du

5 minutter
Mand holder om fedt på maven
Kroppen

6 grunde til at du skal elske dit fedt

2 minutter
Kroppen

Nanopartikler giver os nattesyn

3 minutter

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!