Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Brækket knogle

Hvordan heler en brækket knogle?

Knogler er de mest robuste strukturer i kroppen, men et uheldigt fald kan få dem til at brække. Men hvordan vokser en knogle egentlig sammen igen?

SHUTTERSTOCK / MIKKEL JUUL JENSEN

Selvom knoglevæv er fire gange stærkere end beton, vil de fleste mennesker i løbet af et liv komme ud for et uheld, hvor en eller flere knogler brækker.

Når skadestuen modtager en patient med et knoglebrud, foretages først en røntgenundersøgelse, og lægen fastslår brudendernes placering.

Herefter gælder det om at bringe brudenderne i korrekt anatomisk stilling. Dermed sikrer lægen, at mindst muligt nyt væv skal dannes for at genforene knogleenderne, og at bruddet ikke vokser skævt sammen.

Brudenderne holdes på plads

Dernæst skal brudenderne holdes sikkert på plads, indtil knoglerne er groet sammen. Det sker ofte ved at lægge en gipsbandage eller en skinne, som foruden at give støtte også virker smertelindrende, da de brækkede knogleender dermed ikke kan bevæge sig og skade omkringliggende væv og nerver.

I komplicerede tilfælde er det nødvendigt at fiksere brudenderne med eksempelvis metaltråd, søm eller skruer, hvilket kræver et kirurgisk indgreb.

En tommelfingerregel siger, at det tager dobbelt så lang tid for et brud i nedre halvdel af kroppen at hele (16 uger) som i øvre halvdel (8 uger). Hos børn heler brud dog generelt dobbelt så hurtigt, mens det hos ældre typisk går langsommere.

Brækkede knogler bløder

En brækket knogle betyder ofte uger og måneder i gips, men bagefter er det helede brud ofte knoglens stærkeste del. Forstå hvordan kroppen genopbygger knækkede knogler i galleriet herunder.

Knogler har brug for modstand

Knogler nedbryder og genopbygger sig selv, når de udsættes for belastning. Allerede i 1800-tallet fandt den tyske anatom Julius Wolff ud af, at knogler bliver mere solide, jo større belastning de udsættes for.

Knogler

Til venstre en almindelig knogle og til højre en porøs knogle.

© MIKKEL JUUL JENSEN

Omvendt udhules de og bliver porøse, når de ikke belastes – som det fx ses hos astronauter i vægtløs tilstand.

Læs også:

Kroppen

Revolutionerende projekt afslører kroppens hemmeligheder

13 minutter
Kroppen

Findes der mennesker der ikke kan føle smerte?

1 minut
Dårligt vejr og gigt
Kroppen

Gigt - Kan man mærke regnvejr i knoglerne?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul