© SHUTTERSTOCK / MIKKEL JUUL JENSEN

Hvordan heler en brækket knogle?

Knogler er de mest robuste strukturer i kroppen, men et uheldigt fald kan få dem til at brække. Men hvordan vokser en knogle egentlig sammen igen?

5. november 2018 af Redaktionen

Selvom knoglevæv er fire gange stærkere end beton, vil de fleste mennesker i løbet af et liv komme ud for et uheld, hvor en eller flere knogler brækker.

Når skadestuen modtager en patient med et knoglebrud, foretages først en røntgenundersøgelse, og lægen fastslår brudendernes placering. 

Herefter gælder det om at bringe brudenderne i korrekt anatomisk stilling. Dermed sikrer lægen, at mindst muligt nyt væv skal dannes for at genforene knogleenderne, og at bruddet ikke vokser skævt sammen.

Brudenderne holdes på plads 

Dernæst skal brudenderne holdes sikkert på plads, indtil knoglerne er groet sammen. Det sker ofte ved at lægge en gipsbandage eller en skinne, som foruden at give støtte også virker smertelindrende, da de brækkede knogleender dermed ikke kan bevæge sig og skade omkringliggende væv og nerver. 

I komplicerede tilfælde er det nødvendigt at fiksere brudenderne med eksempelvis metaltråd, søm eller skruer, hvilket kræver et kirurgisk indgreb.

En tommelfingerregel siger, at det tager dobbelt så lang tid for et brud i nedre halvdel af kroppen at hele (16 uger) som i øvre halvdel (8 uger). Hos børn heler brud dog generelt dobbelt så hurtigt, mens det hos ældre typisk går langsommere.

Brækkede knogler bløder

En brækket knogle betyder ofte uger og måneder i gips, men bagefter er det helede brud ofte knoglens stærkeste del.

Knogler har brug for modstand

Knogler nedbryder og genopbygger sig selv, når de udsættes for belastning. Allerede i 1800-tallet fandt den tyske anatom Julius Wolff ud af, at knogler bliver mere solide, jo større belastning de udsættes for.

Knogler

Til venstre en almindelig knogle og til højre en porøs knogle. 

© MIKKEL JUUL JENSEN

Omvendt udhules de og bliver porøse, når de ikke belastes – som det fx ses hos astronauter i vægtløs 

Sådan passer du på dit hjerte

Hvert andet sekund dør en person af hjerte-kar-sygdomme et sted på kloden. Men størstedelen af dødsfaldene kan undgås. Det kræver dog, at vi bliver bedre til at passe på vores vigtigste muskel.

Hvis du tegner et abonnement på Illustreret Videnskab nu, kvitterer vi med en genvej til et bedre hjertehelbred. Du får:

  • En blodtryksmåler – så kan du løbende kan tjekke, om dit hjerte fungerer som det skal
  • Din Geniale Krop – et digitalt særtillæg, der forklarer, hvordan du skal holde dit hjerte i form, og hvilke symptomer, du skal være opmærksom på.
  • To numre af Illustreret Videnskab – så er du opdateret på den nyeste forskning

Slå til nu og få hele pakken for kun 89,-

INDLØS DIT TILBUD HER

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.