Hvordan opstår fantomsmerter?

Fantomsmerter opleves som stærke smerter i en legemsdel, der er blevet amputeret væk. Tidligere troede læger, at fantomsmerterne kun begyndte i det ødelagte nervevæv, men nu ved de, at smerterne opstår flere steder i kroppen.

Fantomsmerter

Fantomsmerter er oplevelsen af at føle noget i en legemsdel, der ikke findes, fx et amputeret ben.

Tidligere troede læger, at fantomsmerter kun begyndte i ødelagt nervevæv ved amputationsstumpen – nu ved de, at de også opstår i rygmarv og hjernen.

Sådan opstår fantomsmerter

1. Beskadigede nerveender i armstumpen affyrer vilkårligt nervesignaler. Normalt affyrer nerverne kontrollerede signaler efter sanseindtryk

2. Signalstoffer udskilles i nervernes anden ende i rygmarven, hvor de møder andre nerver. Signalstofferne gør rygmarvens nerver ekstra følsomme, så de efter amputation reagerer på selv svage påvirkninger.

3. Neuroner i hjernen overfører signaler fra kroppen. Området, der før sansede hånden, har nu nye funktioner. Nogle gamle forbindelser bliver dog tilbage, så neuroner i deres nye funktion kan igangsætte en følelse af smerte i en amputeret arm.

Musik kan kurere fantomsmerter

Musik har vist sig at have en gavnlig effekt mod smertelidelser såsom fantomsmerter. Flere undersøgelser viser, at toner i nogle tilfælde er mere effektive end piller. Men det er ikke ligegyldigt, hvilken musik der bliver spillet.

Læs mere i artiklen her: