Shutterstock

Hvordan opstår hæmorider?

Hvad er årsagen til hæmorider, og hvem har størst risiko for at få dem? Er der nogen behandlingsmuligheder, og kan hæmorider forebygges?

Hæmorider er udposninger af blodårer, som er placeret lige inden for eller uden for endetarmsåbningen. Hæmoriderne er ufarlige, men de kan være meget ubehagelige og give gener i form af blødning, svie, kløe og smerte.

Udposningerne forårsages ofte af et for kraftigt pres ved afføring, men de kan også skyldes et generelt forøget pres på bughulen. Derfor er gravide og overvægtige mennesker i risikogruppen.

Langvarigt og tungt fysisk arbejde kan også øge risikoen, og i sjældnere tilfælde kan skrumpelever, forstørret prostata og svulster i endetarmen spille ind.

Generelt giver hæmorider flest smerter, hvis de sidder uden for endetarmsåbningen.

Hæmorider findes i tre varianter

Alle typer hæmorider kan give generende blødninger, men hvor smertefulde de er, afgøres af, hvor de er placeret.

© Shutterstock

1. Synlige og irriterende

Eksterne hæmorider, som er opstået uden for endetarmsåbningen, mærkes som små, ømme poser eller buler. De kan desuden gøre det svært at holde området rent.

© Shutterstock

2. Skjulte og smertefrie

Interne hæmorider er åreknuder, som opstår på blodkar i den øvre del af endetarmen. Området har ikke nogen smertereceptorer, og derfor gør hæmoriderne ikke ondt.

© Shutterstock

3. Synlige og smertefulde

Såkaldt prolapserende hæmorider er interne hæmorider, som er vokset uden for tarmåbningen. Når lukkemusklen klemmer om dem, kan det udløse store smerter.

Behandlingen af hæmoriderne afhænger af, hvor store generne er. I svære tilfælde kan hæmoriderne opereres væk. Alternativt kan lægen afsnøre hæmoriden med en elastik, så den visner hen og falder af.

I langt de fleste tilfælde er det dog nok at fjerne årsagen til hæmoriderne – dvs. undgå forstoppelse, så det ikke længere er nødvendigt at presse hårdt ved afføring. Det kan fx ske ved at indtage rigeligt med væske, masser af fibre og desuden dyrke motion.