Hvordan slipper jeg af med min svedlugt?

Jeg fornemmer på mine kolleger, at de synes, jeg lugter af sved. Men hvorfor lugter sved egentlig, og er det muligt at undgå?

Kvinde holder sig for næsen

Det er faktisk ikke din sved der lugter, men bakterier, som lever på din hud. Når en gruppe svedkirtler, kaldet de apokrine kirtler, udskiller svedsekret med fedt- og affaldsstoffer, nedbryder bakterierne sekretet.

Biokemien bag nedbrydningen er stadig ikke fuldt kortlagt. Forskerne ved dog, at organiske forbindelser, fx fedtsyrer og alkohollignende stoffer kaldet thioler, er indblandet.

De apokrine kirtler ligger i hårsækkene under armene, i lysken, i hovedbunden, omkring navlen og anus samt på kønslæberne hos kvinder og på pungen hos mænd.

Kirtlerne aktiveres først i puberteten. Derfor lugter mindre børn ikke af sved, uanset hvor meget de tonser rundt.

Gener, mad og sæbe styrer svedlugten

Vores sved lugter ikke lige meget, og forskerne er ret sikre på, at lugten er delvist genetisk betinget.

Hvis du har vasket dig og brugt en antibakteriel sæbe omkring de apokrine kirtler, varer det flere timer og ofte op mod et halvt døgn, før bakteriernes svedlugt kan opfanges af folk omkring dig.

Forskerne er opmærksomme på en række fødevarer, der gør din sved endnu mere svedlugtende, bl.a. løg, hvidløg, kål, broccoli, rødt kød og stærkt krydret mad.

Andre undersøgelser har vist, at næsten al frugt, mange grøntsager, nogle typer fedt samt æg får sved til at lugte bedre.

Begynder din sved pludselig at lugte kraftigere eller anderledes end tidligere, kan det være et tegn på stress eller sygdom.

4 L kan en person svede på en time under hårdt arbejde og høj varme