Shutterstock

Hvorfor blev dronning Elizabeth begravet i en blykiste?

Den afdøde dronning bliver begravet i en kiste foret med bly. Kisten må da være umanerligt tung, så hvad er fordelen? Læs det makabre svar her.

Traditionen tro er Dronning Elizabeth II lagt i en egetræskiste foret med bly. Sådan har kisterne til afdøde medlemmer af den royale familie været designet i århundreder.

En så tung kiste var ganske vist ekstremt upraktisk i forbindelse med den 10 dages lange procession, hvor kisten blev fragtet rundt i Storbritannien. Men blyet spiller en afgørende rolle i at bevare det royale lig.

Blydækningen holder kisten helt lufttæt, så fugt og ilt ikke trænger ind. Uden vand og ilt sløves nedbrydningsprocessen, fordi mikroorganismer ikke kan vokse og dele sig lige så hurtigt og udføre de kemiske reaktioner, der nedbryder dødt væv.

Det er også derfor, at lufttæt indpakning holder fødevarer friske i længere tid.

Blyet holder stanken i skak

I den blyforede kiste præserveres lig i op til ét år længere end i almindelige kister. Præserveringsmetoden er særligt hensigtsmæssig for afdøde regenter, hvis lig ikke begraves i jorden, men i stedet lægges til hvile i et royalt kammer.

Uden blyforingen ville ligene blive udsat for ilt og hurtigere forrådne end i en kiste under jorden. Derudover sørger blyskjoldet også for, at den uværgelige stank af lig i forrådnelse ikke siver ud.

Blykister er ikke udelukkende forbeholdt de kongelige. Fx er Winston Churchill også begravet i en blykiste.