Hvorfor bliver man træt efter man har spist?

Hvorfor bliver du træt efter spisning?

Der er flere årsager til, at du bliver træt efter et måltid. Og faktisk er der en særlig madtype, der kan gøre dig rigtig søvnig.

Mad giver dig ikke altid fornyet energi

Umiddelbart virker det logisk, at mad gør dig vågen og rastløs, fordi du får tilført energi. Men sådan forholder det sig ikke. Det skyldes formentlig, at vores forfædre måtte være vågne og opmærksomme, når de skaffede føde, mens det til gengæld gav god mening at spare på energien ved at lægge sig til at sove, så snart de havde indtaget den hårdt tilkæmpede føde.

En bestemt madtype gør dig ekstra træt

Mad, der indeholder meget protein og kulhydrater, kan få mennesker til at blive mere trætte end fx fiberrige madvarer.

Overordnet set føler mennesker sig trætte efter et måltid fordi deres kroppe producerer mere serotonin. Serotonin findes hovedsageligt i fordøjelsessystemet og centralnervesystemet, og spiller ind i regulering af humør og søvnmønstre.

Aminosyren tryptofan findes i mange proteinrige madvarer, og hjælper kroppen med at producere serotonin. Kulhydrater hjælper kroppen med at absorbere tryptofan.

Ligesom bestemte madtyper kan gøre dig ekstra træt, kan din timing for måltider gennem dagen også have betydning for, hvor træt du bliver efter spisning. Menneskets indre alarmur kan påvirke, hvordan man føler efter et måltid. Ifølge The National Sleep Foundation har mennesket en neddæmpet energi kl. 14.00 om dagen og kl. 02.00 om natten.

Dårlig søvn kan øge måltidets effekt

Et dårligt søvnmønster kan gøre dig træt efter, at du har spist. Årsagen er, at kroppen kommer til at føles, som om den hviler sig. Når kroppen føles som om den er i en hviletilstand, resulterer det i træthed, især hvis man har sovet dårligt natten før.