Hvorfor er kroppens temperatur netop 37 grader?
Vores krop er netop 37 grader - men hvorfor er det smartest? Få forklaringen på, hvorfor det er en evolutionær fordel for os.

Alle fugle og pattedyr har en stabil temperatur på cirka 37 grader celsius. Vi er varmblodede organismer, der ikke lader omgivelserne bestemme, hvor varme vi er.
Vores muskelaktivitet og omsætning af fødevarer bliver til varme, og vores hjerne sørger for, at temperaturen bliver holdt på et stabilt niveau.
Hvis vores temperatur overstiger 37 grader, begynder vi at svede.
Omvendt vil kuldegysninger få vores muskler til at trække sig sammen, hvis vi fryser. Det giver varme, så temperaturen vender tilbage til normalen.
Effektive enzymer ved 37 grader
Naturen har indrettet os, så vi fungerer bedst ved 37 grader, fordi vores enzymer virker bedst ved denne temperatur.
Enzymer er de proteiner, der får alle de biologiske processer i kroppen til at foregå så effektivt og hurtigt som muligt. Det er fx enzymer, der sørger for at kopiere vores arvemasse, når kroppens celler deler sig og bliver til to.
Høj temperatur er farligt
Hvis temperaturen stiger i kroppen, kan det få fatale konsekvenser for nogle af enzymerne. De mister deres tredimensionale struktur, som er nødvendig for deres evne til at fungere.
Da en del enzymer er livsvigtige for, at kroppen kan fungere, kan en temperaturstigning på blot fem grader betyde, at kroppen sætter ud, og personen dør.
Lidt feber kan dog være en fordel, for det sætter enzymaktiviteten lidt i vejret. Det betyder, at vores immunforsvar kommer ekstra op i omdrejninger.