Shutterstock

Hvorfor er musklerne ømme to dage efter træning?

Jeg var flyvende i fitnesscenteret, men her to dage senere er mine muskler stive og ømme. Hvorfor er ømheden værre nu end umiddelbart efter træningen?

Smerter i musklerne er ikke unormalt efter hård fysisk aktivitet. Ømheden begynder typisk et halvt døgns tid efter træningen og topper efter 24-72 timer.

Forskerne har længe været usikre på, hvorfor vi oplever forsinket muskelømhed. Tidligere blev ømheden forklaret med mælkesyre i musklerne, men den teori er senere blevet skudt ned.

I dag mener forskerne, at forsinket muskelømhed skyldes en betændelses-lignende tilstand i musklerne, som opstår på grund af mikroskopiske skader på muskelfibrene.

Udstrakte muskler bliver mere ømme

Muskelfibre er især sårbare over for mikroskader, når vi laver såkaldt excentrisk muskelarbejde, hvor musklerne belastes, mens de er udstrakte. Undersøgelser har ligeledes vist, at ømheden kan stamme fra skader i bindevævet omkring musklerne.

Reparationen er smertefuld

Efter træning myldrer immunceller frem for at reparere muskelskader. Men deres arbejde aktiverer også nervecellerne.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Træning skader musklen

Styrketræning giver mikroskopiske skader på muskelfibre og bindevæv. Især såkaldte excentriske øvelser med helt strakte muskler gør fibrene sårbare over for skader.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Celler reparerer skaderne

Immunceller i form af neutrofiler og makrofager strømmer til musklen for at reparere skaderne. Processen frigiver en række betændelsesfremkaldende stoffer.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Betændelse signalerer smerte

Stofferne og immuncellernes aktivitet stimulerer nerveceller omkring musklen. Nervecellerne sender smertesignaler til hjernen, der registrerer muskelømheden.

Uvante øvelser og meget hård træning giver som regel forsinket muskelømhed. Men efterhånden som musklerne tilpasser sig træningstypen, mindskes ømheden.

Forsinket muskelømhed er svært at undgå, når musklerne bliver udsat for en ny fitnessrutine. Men med de rette forholdsregler, fx ved)at drikke rigeligt med vand og varme op før træningen, kan ømheden begrænses.