Shutterstock
Underbukser med blod

Hvorfor får kvinder menstruation samtidig

Jeg er kvinde og netop nu i militæret. Jeg og de andre piger (syv i alt) konstaterede, at efter nogle måneder var vores menstruation blevet synkroniseret. Hvad skyldes det, og hvad afgør, hvilken menstruation alle de andre retter sig ind efter?

Fænomenet med samtidig menstruation er velkendt. Det optræder blandt kvinder, der bor eller arbejder tæt sammen. Årsagen skal sandsynligvis findes i de såkaldte feromoner. Det er simple organiske forbindelser, der ligner hormoner, men er luftbårne.

De fleste levende væsener udskiller feromoner. Nogle dyr udsender dem, hvis de kommer til skade. Disse stoffer advarer andre individer om, at der er fare på færde, og at de skal flygte. I en række undersøgelser fra 1990’erne har forskere påvist, at kvinder også udsender forskellige feromoner i forbindelse med deres menstruationscyklus.

Det drejer sig om mindst to forskellige stoffer. Det ene udskilles efter menstruationen, men før ægløsningen. Det virker forkortende på andre kvinders cyklus. Det andet stof udskilles under og efter ægløsningen. Det virker forlængende på andre kvinders menstruationscyklus.

Hvis en gruppe kvinder opholder sig sammen en stor del af dagen gennem længere tid, vil koncentrationen af feromoner i luften omkring dem blive relativt høj, og de vil alle blive påvirket af dem. Forholdet mellem de to feromoners koncentration vil så afgøre, hvordan den fælles menstruationscyklus bliver.

I dyreverdenen har synkroniseringen af menstruationen eller løbetiden, som man ville kalde den her, klare fordele. Den forhindrer, at nogle af hunnerne kommer i løbetid før andre og dermed får et forspring.

Samtidig ensretter den en gruppes aktiviteter, så medlemmerne ikke hele tiden skal have opgør i forbindelse med kurtiseringen. Det er formentlig en rest af disse forhold, der gør sig gældende hos mennesker.