Shutterstock

Hvorfor får mænd en dunk med alderen?

Når mænd runder de 30 år, begynder mange at pose ud lige over bæltestedet. Hvorfor er det sådan?

Selvom de generelt er slanke, har mange mænd over 40 år en tydelig vom, der buler ud. Det skyldes ganske enkelt, at de indtager flere kalorier, end de forbrænder.

Mens kvinders fedt hovedsageligt sætter sig lige under huden og er spredt ud på flere kropsdele, har mænd en tendens til at akkumulere såkaldt viskeralt fedt dybt inde i maveregionen.

Årsagen til forskellen skal findes i kønshormonerne østrogen og testosteron, der har stor indflydelse på, hvordan fedt optages og oplagres i kroppen. Fx fremmer østrogen lagring af fedt under huden, mens testosteron modvirker ophobning af viskeralt fedt i maven.

Omkring 30-års alderen begynder mænds testosteronniveauer at dale med op mod tre pct. om året, hvilket øger risikoen for at udvikle en dunk.

Testosteron reducerer nemlig aktiviteten af et enzym kaldet LPL, der frigiver fedtsyrer, så de kan optages af fedtceller. Når testosteronniveauet daler, stiger LPL-aktiviteten, og mere fedt bliver lagret i de viskerale fedtceller.

Vomme er farlige

De store maver er en sundhedstrussel, fordi viskeralt fedt frigiver inflammatoriske stoffer, der danner betændelse i blodkar og organer. Ophobning af viskeralt fedt i maveregionen er forbundet med forhøjet blodtryk, hjertekarsygdom, type 2-diabetes og generelt højere dødelighed.