Hvorfor gør det ondt at få sprit i et sår?

Hvad enten det er asfalteksem på et knæ eller en rift i fingeren, er det yderst smertefuldt at komme sprit i et sår. Hvorfor svier det så slemt?

© Shutterstock

Sprit dræber mikroorganismer og bliver derfor brugt til at rense åbne sår og undgå betændelse. Men samtidig er spritten ren selvpineri, da behandlingen giver en brændende smerte i såret.

Smerten skyldes, at desinficerende sprit typisk indeholder 75-85 pct. ethanol. Den høje mængde alkohol aktiverer særlige nerveceller, som sender signaler om smerte til hjernen.

Nervecellerne har en receptor kaldet, vanilloid receptor-1, som normalt kun aktiveres ved høje temperaturer – for eksempel når du brænder dig på kogepladen.

Ren sprut brænder i halsen

Når receptoren kommer i kontakt med ethanol, bliver aktiveringstemperaturen sænket helt ned til 34 grader – lavere end vores kropstemperatur. Og det resulterer i, at vi oplever en svien og brændende følelse, når sår bliver renset med sprit, eller håndsprit kommer i kontakt med en rift i fingeren.

Receptoren aktiveres også, når vi drikker stærk alkohol, for eksempel whisky eller Fernet Branca, hvilket er årsagen til, at sprutten brænder lidt i halsen. Den samme følelse mærker vi til gengæld ikke, når vi drikker øl og vin, fordi alkoholprocenterne er for lave til at aktivere receptoren.