Shutterstock

Hvorfor gør menstruationssmerter så ondt?

Menstruation er en naturlig del af kvinders biologi, men hvorfor er det ubehageligt eller ligefrem smertefuldt at have menstruation? Og kan smerten afværges?

De fleste kvinder har oplevet menstruationssmerter, og op mod 14 pct. har så slemme smerter, at de må tage en sygedag.

Ifølge McGill’s smerteskala kan menstruationssmerter overgå både tandpine, kroniske rygsmerter, knoglebrud og forstuvninger. Smerten viser sig primært i form af voldsomme mavekramper, men kan også sprede sig til lænden og lårene.

Årsagen til menstruationssmerterne skal findes i livmoderslimhinden, som bliver nedbrudt for at udskille ubefrugtede æg. Nedbrydningen frigiver en gruppe hormonlignende stoffer kaldet prostaglandiner.

Prostaglandinerne indsnævrer blodkarrene og fremkalder smertefulde muskelsammentrækninger i livmoderen, som hjælper med at udstøde æg og slimhinde. Blodgennemstrømningen i livmoderen bliver forringet og iltforsyningen til cellerne reduceret, hvilket sandsynligvis forværrer smerterne.

Frugt og grøntsager kan dulme smerterne

Menstruationssmerter kan dulmes med smertestillende medicin, p-piller og anti-inflammatoriske stoffer, fx ibuprofen. Medicinen er dog forbundet med bivirkninger som kvalme og ømhed.

En mere harmløs vej til færre menstruationssmerter er en anti-inflammatorisk kost med rigelige mængder frugter og grøntsager. I et klinisk forsøg oplevede testpersoner, som spiste en plantebaseret, fedtfattig kost, betydeligt færre og korterevarende menstruationssmerter end de øvrige testdeltagere.