Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

solbrun, kvinde
© Shutterstock
Mennesket - Kroppen

Hvorfor gør solen ikke huden lys?

Vores hud bliver mørkere af solen. Hvorfor er det smart – en mørk farve suger jo mere varme til sig?

Det er rigtigt, at mørke farver suger mere varme til sig end lyse farver. Det mærkes fx tydeligt, hvis man har fået en mørk bluse på en sommerdag. Men varmen udgør kun en del af solstrålingen. Den kommer fra den langbølgede del af strålingen fra solen, men langt den farligste del af solstrålingen er den kortbølgede, ultraviolette stråling.

Den indeholder så meget energi, at den kan trænge dybt ned i vævet og dermed skade det. Naturen har derfor udviklet et stof, der især beskytter mod de farlige, kortbølgede stråler. Det hedder melanin, og det er dette stof, som farver huden brun, efter at man har opholdt sig i solen.

Melanin dannes i overhudens pigmentceller. Her lægger det sig som et beskyttende lag over cellekernerne i huden, så der ikke sker skader på deres arvemasse. Og den opgave løser melanin yderst effektivt, for det er faktisk i stand til at bremse helt op til 90 procent af solens ultraviolette stråler, inden de trænger ned i læderhuden og skader vævet.

Den solbrune farve forsvinder efterhånden, fordi der hele tiden sker en afstødning af pigmentceller. Hele overhuden fornyes således i løbet af en måneds tid, og det meste af sommerens brune farve er derfor væk i løbet af nogle få måneder.

Læs også:

Kroppen

Din hud er levende

2 minutter
Moerk og lys hud.
Aldring

Derfor ældes lys hud hurtigere end mørk

2 minutter
Melanin - mørk hud
Kroppen

Derfor bliver mørk hud mindre forbrændt

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul