Hvorfor græder vi?

Har gråd en positiv effekt på kroppen? Og findes der forskellige slags tårer?

Har gråd en positiv effekt på kroppen? Og findes der forskellige slags tårer?

SHUTTERSTOCK

Mennesker bruger generelt gråd som en slags overtryksventil til at få luft for meget stærke følelser.

Men forskere er endnu ikke enige om, hvordan frigivelsen af de salte dråber på kinderne konkret gavner os.

Normalt har tårer til opgave at fugte og rense øjnene, men når vi græder, får tårerne en ny biokemisk sammensætning og rummer bl.a. mange stresshormoner.

Derfor mener biokemiker William H. Frey II fra University of Minnesota, at gråd kan være en måde til at rense kroppen for de hormoner, der bliver udløst under store følelsesudbrud.

Andre forskere mener, at gråden snarere tjener et socialt formål og er en måde for os at fortælle til omverdenen, at vi har brug for trøst og omsorg.

Gråd kommer ud gennem næsen

Tårekirtlen sidder under det øvre øjenlåg på ydersiden af øjet. Hver dag dannes ca. én liter tårer.

Når vi græder, frigives ekstra mange tårer, som løber gennem tårekanalen i øjets inderste krog og videre ned i næsen.

Vi lugter tårer

Ifølge en undersøgelse fra Weizmann Institute of Science i Israel kan andres tårer ikke kun ses, men også lugtes. Forskerne opsamlede tårer fra kvinder, som var kede af det, og lod mænd dufte til dem.

Mændene reagerede ved at producere mindre mandligt kønshormon, udvise mindre interesse for billeder af kvinder og miste sexlysten.

Forskerne ved endnu ikke, om den nedsatte sexlyst er en mekanisme, der skal få manden til at handle mere omsorgsfuldt over for en grædende kvinde frem for at betragte hende som en mulig partner, han skal gøre indtryk på.