Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mennesket - Kroppen

Hvorfor har vi dårlig ånde om morgenen?

Dårlig morgenånde skyldes først og fremmest, at anaerobe bakterier har frit spil i munden, når vi sover. Under søvnen falder produktionen af spyt, og dermed bliver der transporteret mindre ilt rundt i mundhulen. Samtidig er der mindre mekanisk aktivitet i munden og færre synkebevægelser. Det betyder, at de anaerobe bakterier, der gemmer sig i tungens overflade og mellem tænderne, kan kaste sig over små madpartikler og døde celler fra mundhulen. Når bakterierne nedbryder aminosyrerne i føden, danner de en række ildelugtende stoffer – bl.a. skatol, som kendes fra lugten af afføring, og svovlforbindelser som fx brintsulfid, der lugter af rådne æg. Den nemmeste måde at komme lugten til livs på er at børste tungen med tandbørsten. Det fjerner mange af bakterierne og den belægning, der giver dem gode vilkår.

Læs også:

Kroppen

Sådan undgår du dårlig ånde

3 minutter
Kroppen

Mikro-krig i dit indre afgør din fremtid

14 minutter
Kredsløbet

Ny opdagelse: Sådan kan vi lægge astronauter i dvale

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul