Hvorfor løber næsen?

Hvorfor skal vi finde lommetørklæderne frem, når vi bliver ramt af forkølelse?

Når næsen løber, er det som regel et tegn på, at vi er blevet smittet med en virus. Virussen angriber de øvre luftveje, dvs. næsen, svælget og bihulerne, hvorfra den trænger ind i slimhinderne. Her formerer den sig og skaber nye viruspartikler. Samtidig opstår der en betændelsestilstand, og næsen begynder at løbe.

Slim styrker immunforsvaret

Slimhinderne er en del af kroppens naturlige beskyttelse mod virus, bakterier og andre fremmedstoffer, som kan trænge ind i og skade kroppen. Slimen kommer fra såkaldte gobletceller, og slimens klistrede overflade fanger celler og molekyler og forhindrer dem derved i at trænge ind i cellerne i luftvejene. I stedet skubbes slimen op af luftvejene og ud i munden, hvorfra det synkes. Samtidig indeholder slimen en lang række molekyler, fx enzymer, som kan nedbryde bakterier, samt proteiner, der kan sætte immunforsvaret ind over for indtrængende viruspartikler.

Når betændelsen opstår, forstærker slimhinderne deres forsvar ved at producere mere slim samt flere enzymer og proteiner.

Gobletcellerne har den fantastiske egenskab, at de kan øge slimproduktionen øjeblikkeligt. I nogle tilfælde kan cellerne lave helt op til 500 gange mere slim. Man kan sammenligne det med en trykdåse med barberskum, hvor væsken i flasken med det samme udvider sig til skum, når man sprøjter den ud.

Befri luftvejene

Næsen løber under en forkølelse, fordi immunforsvaret dirigerer blod ud i slimhinderne, der presser vand ud gennem næsens fine blodkar. Her kan næsespray være en hjælp. Næsespray indeholder fx stoffet xylometazolin, der mindsker trykket og standser snottet.

Hvordan fungerer næsespray?

Infektion øger blodtilførslen

Ved forkølelse inficeres næsens slimhinder med virus, og immunforsvaret reagerer ved at udvide arterierne, så blodtilførslen øges, og flere hvide blodlegemer kan komme til og bekæmpe infektionen.

1

Øget tryk får snottet til at løbe

Den øgede blodtilstrømning øger trykket i slimhindens fine kapillærer, så vand presses ud gennem blodårerne. Vandet siver ud gennem næsen som snot.

2

Aktivt stof snører blodkarrene sammen

Det aktive stof i næsespray, xylometazolin, minder om adrenalin og får arterierne til at trække sig sammen, så mindre blod strømmer ud i slimhindernes kapillærer.

3

Næsen stopper med at løbe

Den reducerede blodtilstrømning får trykket i kapillærerne til at falde, så væsken ikke længere presses ud, og næsen stopper med at løbe.

4
© Claus Lunau & photodisc/Getty images