Shutterstock

Hvorfor nyser nogle mennesker i skarpt lys?

“Hvordan kan det være, at nogle mennesker nyser, når de ser op mod Solen, mens andre ikke gør?”

De fleste mennesker nyser kun, når et eller andet irriterer slimhinden inde i næsen. Et nys kan fremkaldes af støv, pollen eller et andet fremmedlegeme.

Omkring 20 procent af alle mennesker kan imidlertid også komme til at nyse bare ved at se op mod Solen, en elektrisk pære eller sågar en lys væg.

Fænomenet kaldes fotisk lysrefleks. Det er arveligt og kan være mere eller mindre udtalt. Således kan nogle mennesker hjælpe et nys på vej ved for eksempel at se op mod en lampe, mens andre bliver ramt af voldsomme nyseanfald ved enhver pludselig påvirkning af stærkt lys, når de for eksempel kommer fra en mørk biograf og ud i klart solskin.

Nys skyldes kortslutning

Den fotiske refleks er aldrig blevet studeret i særligt omfang, og man kender heller ikke baggrunden for den.

Nogle forskere mener dog, at det må skyldes en eller anden form for kortslutning i de nerver, der fører direkte fra nethinden i øjet til næsen, eller i det mindste i de nerver i næsen, der kontrollerer den normale nyserefleks.

For de fleste er nys kun et kortvarigt irritationsmoment, men for nogle mennesker kan det være et spørgsmål om liv eller død. Eksempelvis skal pilotkandidater helst ikke lide af fotisk lysrefleks. For når man styrer et fly, der bevæger sig hurtigere end lyden, kan et pludseligt nyseanfald være særdeles farligt.