Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor nyser nogle mennesker i skarpt lys?

“Hvordan kan det være, at nogle mennesker nyser, når de ser op mod Solen, mens andre ikke gør?”

Shutterstock

De fleste mennesker nyser kun, når et eller andet irriterer slimhinden inde i næsen. Et nys kan fremkaldes af støv, pollen eller et andet fremmedlegeme.

Omkring 20 procent af alle mennesker kan imidlertid også komme til at nyse bare ved at se op mod Solen, en elektrisk pære eller sågar en lys væg.

Fænomenet kaldes fotisk lysrefleks. Det er arveligt og kan være mere eller mindre udtalt. Således kan nogle mennesker hjælpe et nys på vej ved for eksempel at se op mod en lampe, mens andre bliver ramt af voldsomme nyseanfald ved enhver pludselig påvirkning af stærkt lys, når de for eksempel kommer fra en mørk biograf og ud i klart solskin.

Nys skyldes kortslutning

Den fotiske refleks er aldrig blevet studeret i særligt omfang, og man kender heller ikke baggrunden for den.

Nogle forskere mener dog, at det må skyldes en eller anden form for kortslutning i de nerver, der fører direkte fra nethinden i øjet til næsen, eller i det mindste i de nerver i næsen, der kontrollerer den normale nyserefleks.

For de fleste er nys kun et kortvarigt irritationsmoment, men for nogle mennesker kan det være et spørgsmål om liv eller død. Eksempelvis skal pilotkandidater helst ikke lide af fotisk lysrefleks. For når man styrer et fly, der bevæger sig hurtigere end lyden, kan et pludseligt nyseanfald være særdeles farligt.

Læs også:

Mars

SUCCES! NASAs store Mars-mission er lettet

6 minutter
Kroppen

Ny slankepille fjerner usundt fedt

2 minutter
Kroppen

Sådan undgår du slemme tømmermænd

6 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul