Shutterstock

Hvorfor skal jeg tisse, når jeg griner?

Jeg oplever tit, at jeg er lige ved at tisse i bukserne, hvis nogen siger noget virkelig sjovt. Er det normalt, og kan man gøre noget ved det?

Når vi griner højt, trækker mavemusklerne sig rytmisk sammen og trykker på organerne – herunder blæren.

Samtidig mister vi den sædvanlige grad af kontrol over resten af kroppens muskler. Det gælder blandt andet urinrørets lukkemuskel, som normalt holder sig lukket og kun åbner sig på vores kommando.

Resultatet kan være et akut behov for et toiletbesøg eller endog uheld i varierende omfang, og derfor kaldes fænomenet også latterinkontinens.

Uønsket tissetrang rammer kvinder

Personer med latterinkontinens kan opleve tilsvarende udfordringer, når de for eksempel nyser, prutter eller dyrker sport. Samlet kaldes uheld i de situationer for stressinkontinens.

Ifølge USA’s nationale forening for inkontinens rammer stressinkontinens 7 pct. af befolkningen, men er dobbelt så udbredt blandt kvinder, blandt andet fordi fødsler øger risikoen.

Bækkenbund holder på tis

HVOR

En svag bækkenbund øger risikoen for latterinkontinens, men træning af bækkenbunden kan forebygge uheld.

HVAD

Bækkenbundsmusklerne er små med en tykkelse som en læbe. De kan trænes, uden at bevægelsen ses uden på tøjet.

HVORDAN

Ved en knibeøvelse skal musklerne knibes sammen om endetarmen og urinrøret.

Undersøgelser har desuden vist, at bækkenbunden reagerer på aktivitet i læberne og i halsens bøjemuskulatur.

Det betyder, at den klassiske grinepositur, hvor du smiler stort og lægger nakken tilbage, kraftigt nedsætter dine muligheder for at holde på urinen.

Relaterede bevægelser, for eksempel hoste, kan også føre til ufrivillig vandladning. Forskere har da også fundet en klar forbindelse mellem rygning og stressinkontinens.