Shutterstock
Hvorfor sover hænder og fødder

Hvorfor sover hænder og fødder?

Hænder og fødder sover ofte efter, man har taget en lur. Heldigvis findes der nogle tricks, der kan ‘vække’ dine sovende hænder og fødder.

Sovende hænder og fødder skyldes klemt nerve

Når en del af kroppen sover, skyldes det som regel, at en nerve er kommet i klemme.

Det kan ske, hvis du fx ligger på din arm eller sidder på dit ben i længere tid. Nerver modtager normalt impulser fra føleorganer i huden, så man opfatter berøring, temperatur og smerte.

I sjældne tilfælde sover hænder på grund af nerver, der er kommet i klemme omkring hals og nakke fordi musklerne klemmer dem. Nerverne i halsen løber ned til armen, så hvis man har drejet armen, så nerven bliver klemt mellem muskler og bindevæv, vil det kunne resultere i sovende hænder.

En klemt nerve kan resultere i sovende hænder.

Nerver i armen kan komme i klemme og give sovende hænder.

Smerteimpulser vågner i sovende hænderne

Når en nerve klemmes, bliver huden følelsesløs i det område, nerven modtager impulser fra. Idet man retter armen eller benet ud igen, lettes presset på nerven, og den normale funktion genoprettes.

Blandt de første nervetråde, der vågner, er dem, der sender smerteimpulser.

Man kan også dreje hovedet stille og roligt fra side til side, for at ‘vække’ sovende hænder. Tricket kan sætte gang i cirkulationen igen, hvis man under nattesøvnen har ligget og trykket på nogle vener og arterier.

Ubehagelig prikken i sovende fødderne

Det er derfor, man normalt mærker en ubehagelig prikken og stikken, mens der stadig ikke rigtigt er liv i hånden eller foden.

Efterhånden vågner også følesansen, så fornemmelsen af følelsesløshed forsvinder. Det er især nerver, der ligger tæt op ad knogler, som er i fare for at blive klemt og give sovende hænder eller fødder.