Hvorfor vokser hår ikke ens?

Hvordan kan det være, at fx øjenvipperne og hovedhåret ikke vokser ens?

bearded man

Mennesket har fem millioner hår, hvoraf 100.000 vokser i hovedbunden, mens resten er fordelt over kroppen på nær håndflader og fodbalder.

Hvert hårstrå dannes i en hårsæk, som programmeres af kroppens signalstoffer til enten at lade håret gro, at stoppe væksten og gå i dvale eller at slippe sit tag i håret, så det falder af. Hårets længde bestemmes af varigheden af vækstfasen, der kan være flere år for et hovedhår, mens øjenbrynenes hår kun vokser i få måneder.

Hårsækkenes cyklus kontrolleres af forskellige hormoner, men hårsækkene reagerer ikke ens på dem, og derfor vokser håret på en karakteristisk måde forskellige steder på kroppen. De mandlige kønshormoner har fx ringe indflydelse på væksten af håret i hovedbunden men spiller en stor rolle for væksten af øjenbryn og skæg. De kvindelige kønshormoner modvirker denne effekt på ansigtshårene og sørger samtidig for at fastholde hovedbundens hårsække i vækstfasen, så håret vokser i årevis.

Hårets vækst styres af hormoner

Hvert enkelt hårstrå og hårsæk rundtomkring på kroppen har sin egen uafhængige vækstcyklus, som består af henholdsvis en vækstfase, en overgangsfase og en hvilefase. Det er forskellige hormoner, som kontrollerer hårsækkenes cyklus.

Vækstfasen: Håret vokser i vækstfasen, som varer to til seks år, afhængigt af hvor håret vokser.

Overgangsfasen: I overgangsfasen holder håret op med at vokse. Hårsækken bliver inaktiv og begynder at skrumpe. Hårpapillen afstødes. Denne fase varer en til to uger.

Hvilefasen: I hvilefasen ændrer håret karakter og bevæger sig mod overfladen af huden, hvor det bliver afstødt fra hårbunden. Denne fase varer to måneder.