Hvorfor bliver hår på hovedet langt

Hvorfor vokser hår ikke i det samme tempo?

Det virker som om håret på hovedet vokser meget hurtigere end anden kropsbehåring. Men sådan forholder det sig ikke nødvendigvis.

Hår vokser lige hurtigt på hele kroppen

Faktisk vokser hår lige hurtigt overalt på både krop og hoved, nemlig cirka 0,35 millimeter pr. døgn.

Når det kan virke, som om håret på hovedet vokser hurtigere, skyldes det, at hovedhår bliver længere end eksempelvis hår på arme og ben.

Hår på hovedet vokser i længere tid

Selve væksten af det enkelte hår foregår ved almindelig celledeling i bunden af hårsækken, hvorved håret vokser frem med en jævn hastighed.

Vækstfasen er på mellem to og fem år, hvad angår hovedhår, mens den kun varer nogle måneder for hår andre steder på kroppen. Dette hår kan derfor ikke nå at blive så langt.

I øvrigt er vækstfasen for hovedhår lidt længere hos kvinder end hos mænd, og derfor kan kvinder normalt få længere hår.

Hår påvirkes ikke af klipninger

Efter vækstfasen går håret ind i en hvilefase, hvor det ikke vokser mere. På et eller andet tidspunkt vil håret falde ud af sig selv, eller det vil blive afstødt af et nydannet hår.

Det enkelte hårs faser forløber uafhængigt af nabohårene, og væksten påvirkes heller ikke af hverken barbering eller klipning.

Fremtidens hårløse menneske

Evolutionen forandrer til stadighed mennesket og et af de træk, som formodentlig er på vej ud er kropsbehåringen, som er blevet både praktisk og æstetisk overflødig. Læs om fremtidens menneske i artiklen herunder.