Hvorfor vokser håret hurtigere i ferien?

“Jeg er fra Pakistan, men har boet 10 år i Danmark. Jeg har flere gange været på ferie i Pakistan i tre-fire uger, og hver gang vokser mit hår hurtigere end derhjemme. Hvis mit hår vokser tre cm på et helt år i Danmark, vokser det halvanden til to cm på ferien i Pakistan. Spiller klimaet en rolle for, hvor hurtigt ens hår vokser, og hvor langt kan det egentlig blive?”

hår vokser

Ja, håret vokser faktisk hurtigere om sommeren og på ferier sydpå.

Forklaringen er, at håret får tilsat ekstra vitaminer. De stammer dels fra sollyset og dels fra de friske grøntsager, som de fleste af os spiser flere af, når vi er på ferie sydpå.

Men det er ikke kun vitaminer, der spiller en rolle for, hvor langt vores hår bliver.

Hvert enkelt hår har et vist antal skællag, der påvirker dets evne til at stå imod slitage, og på det punkt er der forskel på mørkt og lyst hår.

Et lyst hår kan være så fint, at det kun har fem skællag, mens et mørkt hår kan have helt op til 20 skællag. Derfor er mørkt hår ofte mere slidstærkt end lyst.

Generelt siger man, at et hår vokser mellem en og to centimeter om måneden, men i disse beregninger ser man ofte, at det er de lyse hår, der vokser den ene centimeter, mens det er de mørke hår, der vokser to.

Hår har desuden det, man kalder en vækst- og en hvileperiode. Vækstperioden varer i gennemsnit cirka tre år, mens hvileperioden varer cirka tre måneder.

Generelt siger man, at godt og vel 85-90 pct. af ens hovedhår vokser, mens de resterende 10-15 pct. er i hvile.

Når håret er gået over i sin hvileperiode, betyder det, at dets levetid er ved at rinde ud. Efter hvilefasen falder det nemlig af ved hårsækken, hvor et nyt hår begynder at vokse frem.

Eksperterne regner med, at den maksimale længde, et hår kan nå op på, er omkring én meter – eller langt nok til, at man kan sidde på det.