Shutterstock
Kvinde knækker fingre

Kan det virkelig passe, at jeg får gigt af at knække fingre?

Fingerknækning er en livslang vane for mange. Men er de skarpe smæld fra leddene helt uskadelige, eller kan de forårsage alvorlige lidelser som gigt?

Mange mennesker knækker fingre som en afslappende (tvangs)handling, mens tilskuere ofte væmmes over leddenes poppende lyd.

Måske er myten om, at fingerknækning fører til gigt, opstået som et værn mod væmmelsen. Der findes i hvert fald ingen videnskabelige undersøgelser, der bakker teorien op – tværtimod.

I en undersøgelse fra 2011 sammenlignede den amerikanske læge Kevin D. deWeber røntgenfotografier af hænderne på 215 ældre mennesker, som enten havde knækket fingre regelmæssigt gennem flere år eller aldrig havde gjort det.

Knækker fingre: MR-scanning af knækkede led

MRI-skanninger af det knækkende led viser tydeligt bobledannelsen. Luft siver ind fra omkringliggende væv og udligner trykket. Skanningen til venstre viser en normal hånd og til højre viser en strakt hånd.

© UNIVERSITY OF ALBERTA

Hans undersøgelser viste ingen tegn på, at handlingen skulle være skadelig.

Gigtundersøgelse giver pris i medicin

En knap så videnskabelig undersøgelse foretog den amerikanske læge Donald Unger, som hver dag i 60 år knækkede fingrene på venstre hånd, men undlod at gøre det på højre hånd.

Heller ikke det viste nogen tegn på, at vanen førte til gigt eller andre dårligdomme. Til gengæld sikrede den dedikerede undersøgelse ham den gakkede Ig Nobel-pris i medicin.

Bobler skaber lyden

Lyden af at knække fingre opstår, når fingrene på den ene eller anden måde overstrækkes. Det kan være ved at lægge pres på dem med den anden hånd eller ved at strække sig med fingrene flettet.

Bevægelsen trækker fingerleddene fra hinanden, så luftmolekyler bestående af kvælstof og kuldioxid frigives i ledvæsken med et smæld. Dannelsen af boblerne skaber den umiskendelige lyd.

Omtrent 20 minutter efter at gasserne er frigivet, bliver de integreret i ledvæsken igen, og fingeren kan igen knækkes.

Fingrenes knæk opstår i væsken mellem leddene

Lyden af at knække fingre stammer ikke fra knoglerne eller senerne. Først i 2015 fandt læger ud af, hvordan lyden egentlig opstår.