Kan det virkelig passe at … man kan have sorte knogler?

Jeg har læst, at nogle mennesker har sorte knogler og tænder i stedet for hvide? Kan det være rigtigt?

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Sorte knogler lyder som noget fra en gyserfilm, men for en lille gruppe mennesker er det er faktisk virkelighed.

Det besynderlige fænomen opstår hos patienter, som har været behandlet med lægemidlet minocyklin. Midlet er både anti-bakterielt og anti-inflammatorisk og bruges derfor som antibiotika og mod slidgigt, akne og andre inflammatoriske lidelser.

Minocyklin er dog ikke uden bivirkninger, og patienterne risikerer misfarvninger af væv og organer, heriblandt huden, læberne og øjnene samt tænderne og knoglerne.

Misfarvningerne kan være sorte, gråsorte, grå, blågrønne eller brunlige.

Mens farveforandringerne i huden kan forsvinde igen, er de permanente i knogler og tænder. Forskere vurderer, at over 20 procent af de patienter, som har taget minocyklin i mere end fire år, får misfarvninger i munden eller i knoglerne.

Vitamin bremser misfarvning

De fleste tilfælde af misfarvede tænder opdages hos tandlægen, mens de sorte knogler ofte først træder frem i forbindelse med en operation.

Mørke farveforandringer i væv er typisk et dårligt tegn, men misfarvning som følge af minocyklin lader ikke til at være skadeligt. Hvis du bliver opfordret til at indtage minocyklin af din læge, kan du med fordel supplere medicinen med C-vitamin, som reducerer risikoen for misfarvninger.

Gigtmiddel farver knoglerne sorte

Nedbrydningen af lægemidlet minocyklin, som bl.a. bruges mod gigt og betændelse, kan give sorte knogler.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Minocyklin trænger ind

Lægemidlet minocyklin (rød) er ekstremt fedtopløseligt og trænger derfor let ind kroppens væv og væsker. Her binder det bl.a. til hæmoglobin i blodet og kollagen i knoglerne.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Nedbrydning farver væv

Inde i knoglen kommer minocyklin i kontakt med ilt og bliver nedbrudt. Det resulterer i nogle såkaldte kinin-lignende stoffer, der ophobes i knoglen og giver misfarvninger.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Vigtigt vitamin beskytter

Dannelsen af de kinin-lignende stoffer i knoglerne kan afhjælpes med C-vitamin. Vitaminet fungerer som antioxidant, så iltningen af minocyklin – og dermed misfarvningen – bremses.