Vi kender alle følelsen af at være svedige, eller gør vi?
En sjælden tilstand kaldet anidrosis forhindrer nogle folk i at svede, uanset hvor hårdt de knokler i fitnesscenteret. Anidrosis kan i værste fald påvirke hele kroppen, men kan også ramme enkelte områder af huden.
Og det er et problem, da sved er et afgørende element i kroppens nedkølingsproces.
Når kropstemperaturen stiger, registrerer hjernen ændringen og sender via nervesystemet signaler ud til svedkirtlerne. Det får kirtlerne til at udskille varme i form af sveddampe, hvilket nedkøler kroppen.
Menneskekroppen indeholder to-fem millioner svedkirtler, og når vi motionerer under varme forhold, kan de tilsammen udskille helt op mod fire liter væske i timen.
Lav vandforsyning kan bremse sveden
Der kan være flere årsager til, at kroppen ikke kan svede.
Skader i det autonome nervesystem kan svække hjernens evne til at registrere kroppens temperatur eller forhindre nervesignaler i at nå frem til svedkirtlerne.
Problemet kan også opstå i selve svedkirtlerne, der trods signaler fra hjernen ikke er i stand til at danne eller udskille sved; fx kan svedkirtlernes vandforsyning være så lav, at de ikke kan danne sved.
Ud over vand og nervesignaler afhænger svedkirtlernes evne til at fremstille sved af genet ITPR2. En sjælden mutation i genet kan betyde, at man mister evnen til at svede.