Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mand får sidestik

Kan det virkelig passe, at sidestik er hikke i milten?

De fleste teorier peger på, at milten spiller en afgørende rolle i forhold til den stikkende smerte i siden. Sidestik har dog ikke noget med hikke at gøre.

Shutterstock

Sidestik kan være meget ubehageligt, men smerterne er helt ufarlige.

Årsagen til den stikkende fornemmelse er ikke endeligt opklaret, men de fleste teorier peger på, at milten spiller en rolle. Til gengæld tyder intet på, at fænomenet har noget med hikke at gøre.

Milt på overarbejde giver sidestik

Milten er et organ, der er cirka 10 cm langt, og som ligger lidt til venstre for leveren. Organet fungerer som et depot for de røde blodlegemer, der transporterer ilt rundt i blodet.

Når vi dyrker motion, stiger kroppens behov for røde blodlegemer, og derfor kommer milten på overarbejde.

Tre teorier udpeger ophav for sidestik

Længe har videnskaben ikke været i stand til at give et præcis svar på, hvad sidestik er. Der er dog tre forskellige teorier for, hvorfor vi får sidestik.

1 / 3
123
Sidestik
© Shutterstock

Udsender røde blodlegemer ved sidestik

Cirka 200-250 milliliter røde blodlegemer ligger på lager i milten og sendes ud i blodstrømmen, når vi dyrker hård motion eller for eksempel holder vejret under dykning.

Kroatiske forskere viste i 2005, at når erfarne dykkere holder vejret, stiger deres blods indhold af røde blodlegemer med fem procent, mens dykkere, der har fået fjernet milten, ikke oplever nogen stigning.

Mystik om smerter ved sidestik

Det er usikkert, hvorfor smerter muligvis kan opstå, fordi milten pumper røde blodlegemer ud – organet har nemlig ingen muskler, der kan overanstrenges.

Nogle forskere mener, at udpumpningen på en eller anden måde begrænser blodforsyningen til milten, og at det medfører smerter.

Teorien forklarer dog kun sidestik i venstre side af kroppen, mens andre teorier kan forklare, hvorfor fænomenet kan opstå i begge sider.

Læs også:

Kroppen

Slankekure: Her er videnskabens dom

10 minutter
Kroppen

VIDENSKABEN GUIDER: Sådan opnår du bedst orgasme

3 minutter
Det ville der ske, hvis du sprøjtede desinfektion ind i kroppen
Kroppen

Så galt ville det gå, hvis du RENT FAKTISK sprøjtede desinfektion ind i kroppen

5 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul