Shutterstock
Mand får sidestik

Kan det virkelig passe, at sidestik er hikke i milten?

De fleste teorier peger på, at milten spiller en afgørende rolle i forhold til den stikkende smerte i siden. Sidestik har dog ikke noget med hikke at gøre.

Sidestik kan være meget ubehageligt, men smerterne er helt ufarlige.

Årsagen til den stikkende fornemmelse er ikke endeligt opklaret, men de fleste teorier peger på, at milten spiller en rolle. Til gengæld tyder intet på, at fænomenet har noget med hikke at gøre.

Milt på overarbejde giver sidestik

Milten er et organ, der er cirka 10 cm langt, og som ligger lidt til venstre for leveren. Organet fungerer som et depot for de røde blodlegemer, der transporterer ilt rundt i blodet.

Når vi dyrker motion, stiger kroppens behov for røde blodlegemer, og derfor kommer milten på overarbejde.

Tre teorier udpeger ophav for sidestik

Længe har videnskaben ikke været i stand til at give et præcis svar på, hvad sidestik er. Der er dog tre forskellige teorier for, hvorfor vi får sidestik.

Sidestik

Ved hård fysisk aktivitet pumper milten røde blodlegemer ud i blodstrømmen. Ifølge nogle teorier betyder aktiviteten, at organet selv får tilført mindre blod end normalt, hvilket kan føre til smerter.

1

Når den utrænede sportsmand hiver efter vejret, belaster lungerne mellemgulvet. En teori peger på, at denne anstrengelse kan være grunden til de stikkende smerter ved sidestik.

2

Ved løb og andre fysiske aktiviteter hopper mavesækken op og ned i bughulen. En teori peger på, at smerten ved sidestik opstår, når ledbånd omkring mavesækken belastes ved disse bevægelser.

3
© Shutterstock

Udsender røde blodlegemer ved sidestik

Cirka 200-250 milliliter røde blodlegemer ligger på lager i milten og sendes ud i blodstrømmen, når vi dyrker hård motion eller for eksempel holder vejret under dykning.

Kroatiske forskere viste i 2005, at når erfarne dykkere holder vejret, stiger deres blods indhold af røde blodlegemer med fem procent, mens dykkere, der har fået fjernet milten, ikke oplever nogen stigning.

Mystik om smerter ved sidestik

Det er usikkert, hvorfor smerter muligvis kan opstå, fordi milten pumper røde blodlegemer ud – organet har nemlig ingen muskler, der kan overanstrenges.

Nogle forskere mener, at udpumpningen på en eller anden måde begrænser blodforsyningen til milten, og at det medfører smerter.

Teorien forklarer dog kun sidestik i venstre side af kroppen, mens andre teorier kan forklare, hvorfor fænomenet kan opstå i begge sider.