Shutterstock

Kan en forskrækkelse virkelig kurere hikke?

Når jeg får et anfald af hikke, er der næsten altid en eller anden, som råber "Bøh". Er der nogen som helst grund til at tro, at det skulle hjælpe?

Videnskabeligt set findes der ingen beviser for, at forskrækkelse kan kurere hikke. Til gengæld tyder masser af anekdoter på, at det virker, ligesom der også er fysiologiske argumenter for, at det kan have en effekt.

Et hik er en hurtig og ufrivillig sammentrækning af mellemgulvet. Sammentrækningen udløses af det autonome nervesystem – dvs. den del af nervesystemet, du ikke selv kontrollerer.

Samtidig sørger en refleks for at lukke stemmeridsen, som er vævet omkring stemmelæberne øverst i luftrøret.

Hikke sikrer dig mod at blive kvalt

Hvor irriterende den end er, kan hikke redde dig fra at blive kvalt i mad, som sidder fast i halsen.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Stor muskel trækker vejret

Mellemgulvet er en stor muskel, som er placeret under lungerne. Ved helt almindelig vejrtrækning ånder vi ud, når den slapper af, og suger luft ind i lungerne, når den trækker sig sammen.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Hikke er muskelkramper

Ved et hik sker der en krampelignende sammentrækning af mellemgulvet. Samtidig lukker den såkaldte stemmeridse, som sidder øverst i luftrøret. Dermed kan der ikke komme luft ned i lungerne.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Undertryk klarer halsen

Sammentrækningen skaber undertryk i hele bughulen og dermed også i mavesækken. Hvis der sidder mad fast lige mellem mundingen af luftrør og spiserør, bliver det suget ned i mavesækken.

Når vi bliver forskrækkede, forstyrres vores vejrtrækningsrefleks, som bl.a. benytter muskulaturen i mellemgulvet, og det kan hjælpe til at standse hikken.

Den samme effekt kan tilsynesladende fremkaldes med et nyudviklet sugerør, der i 2021 blev testet på 249 hikkeramte med en succesrate på 92 procent.

Sugerøret lader væsken passere gennem en ventil i bunden, som gør det nødvendigt at suge ekstra kraftigt. Det får mellemgulvet til at trække sig sammen og aktiverer samtidig to sæt af nerver, der er involveret i hikke.

Sex kan være den bedste kur

Har du ikke lige sådan et sugerør ved hånden, kan du følge et råd, som blev fremsat af israelske forskere i 2000.

Her konkluderede de, at orgasme medfører en stimulation af nervesystemet, der ligner den, en forskrækkelse udløser.