Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Guillotine med røg
© Shutterstock
Mennesket - Kroppen

Kan hovedet leve videre efter en halshugning?

Er man bevidst om, hvad der er sket, hvis man er blevet halshugget? Og hvor længe varer det, før hovedet er helt dødt?

Fra den franske revolution, hvor folk blev halshugget på samlebånd, findes der faktisk en del forskning i dette makabre emne. Læger stod klar ved siden af guillotinen, så de kunne samle det afhuggede hoved op hurtigst muligt og studere det nærmere. Der er mange beskrivelser af hoveder, som laver grimasser, blinker med øjnene, skærer tænder og lignende. Så der er næppe tvivl om, at der i hvert fald i en kort periode er en eller anden form for aktivitet i et afhugget hoved. Men om det er andet end reflekser, er svært at sige. Der kendes også enkelte eksempler på, at afhuggede hoveder har reageret ved at åbne øjnene eller munden, når personens navn er blevet råbt. Det kan måske tolkes, som om der er en smule bevidsthed tilbage, men det er umuligt at afgøre med sikkerhed. Under alle omstændigheder kan det kun dreje sig om ganske få sekunder, da hjernen kun kan fungere i meget kort tid, hvis dens iltforsyning bliver afbrudt.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul