Shutterstock

Kan jeg solbade gennem et vindue?

Jeg er nødt til at arbejde indenfor hele sommeren, men vil gerne have noget kulør. Giver det mening at slikke sol gennem et vindue?

Huden kan godt få farve, selvom vi sidder bag et vindue. Men solbadningen kræver mere tid, da vinduesglasset blokerer en stor del af UV-strålerne.

Når huden udsættes for UV-stråler, producerer den pigmentet melanin, som gør den mørkere. Melaninen absorberer UV-strålerne og beskytter på den måde huden.

UV-stråling findes i to varianter, UVA og UVB.

UVB-stråler har høj energi og gør os derfor lettere brune og solbrændte. Derfor er UVB også ansvarlig for de fleste typer hudkræft.

UVA-stråler er mildere, men kan stadig give huden kulør.

Stråler trænger gennem glasset

Vinduesglas blokerer op mod 97 pct. af UVB-strålerne, men mindre end 40 pct. af UVA-strålerne.

Mængden af gennemtrængende UV-stråler afhænger af vinduestypen. Ældre glasruder blokerer fx ikke lige så store mængder UV-stråling som nye vinduer, der ofte består af flere glaslag eller ligefrem er belagt med UV-filter.

Selvom stort set alt UVB blokeres af vinduer, kan en brun farve stadig opnås via den UVA-stråling, der trænger gennem glasset. Det kræver bare længere tid.

Sollys sætter også gang i kroppens produktion af D-vitamin, men her er du nødt til at bevæge dig udenfor. Vitaminproduktionen kræver nemlig UVB-stråler, som blokeres af vinduesglasset.