Kan det virkelig passe, at nogle kan få længere hår end andre?

Den kinesiske kvinde Xie Qiuping har verdens længste hårpragt, der måler over fem meter. Ville vi andre mon være i stand til at gro lige så lange lokker, hvis bare vi gav det tid nok?

Gener bestemmer, hvor langt den enkelte persons
hår kan gro.

© Alexandr Bormotin on Unsplash

Ifølge rekordbøgerne har den kinesiske kvinde Xie Qiuping fået målt verdens længste hår, da det var blevet 5,627 meter langt i 2004.

Alle kan ikke få så langt hår, fordi den maksimale hårlængde er individuelt bestemt. Hårets længde bestemmes af, hvor længe den aktive vækstfase i hårets cyklus varer. Fasen varer typisk 2-6 år, og varigheden bliver reguleret på to måder, som kontrolleres af generne.

Genet CTNNB1 vækker i første omgang hårsækken fra en flere måneder lang hvilefase, så den begynder at producere et hårstrå. Herefter tager genet SHH over og stimulerer væksten i hårsækken.

Til sidst bryder generne DLX3 og FGF10 ind og stopper væksten, hvorefter sækken giver slip på håret.

Da hvert enkelt menneske har sine egne varianter af disse gener, har vi hver især vores egen grænse for, hvor langt håret kan blive. Nogle individer har muterede gener, der sikrer en længere vækstperiode end de fleste.

Gen står bag lange øjenvipper

Lange øjenvipper opfattes ofte som attraktivt, og i fremtiden kan en salve måske få dem til at vokse sig længere.

© Higgins ET al

Amerikanske forskere studerede i 2014 en pakistansk familie med ekstremt lange øjenvipper og fandt frem til, at de havde en bestemt mutation i genet FGF5.

Det muterede gen forhindrer, at håret går ind i hvilefasen. Derfor fortsætter det med at vokse.

Hvert hår har en fast cyklus

Et hårstrås liv på hovedet er bestemt ud fra et genetisk styret program, der løber over mindst et par år.

© Shutterstock

1. Håret vokser

I løbet af 2-6 år dannes det proteinrige materiale keratin i hårsækken. I takt med, at der dannes ny keratin, skubbes den "gamle" opad og ud gennem huden, imens proteinet dør ud og hærdes.

© Shutterstock

2. Hårsæk slipper taget

I løbet af 1-2 uger stopper hårsækken med at producere ny keratin. Samtidig skrumper hårsækken ind og begynder at slippe sit tag i håret.

© Shutterstock

3. Håret falder af

Det løse hår falder af inden for 3-5 måneder, hvorefter hårsækken igen åbner sig og begynder at producere keratin.