Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Astronauter skal sove vintersøvn

Nye forsøg viser, at mus og rotter kan manipuleres til at gå i dvale, selvom de ikke gør det naturligt. Forskerne mener derfor, at det samme er muligt med astronauter på lange rumrejser.

Shutterstock

Idéen om at sætte astronauter i en dvaletilstand på lange rumrejser har hidtil været ren science fiction, men nu er den rykket et skridt tættere på virkeligheden.

Forskere fra University of Tsukuba i Japan har fremkaldt dvaletilstanden kunstigt hos mus og rotter, som ellers ikke naturligt sover vintersøvn.

Flere pattedyr kan nedsætte deres kropsfunktioner i de måneder, hvor der er mangel på føde. Det gælder for eksempel bjørne, pindsvin og flagermus, men også enkelte primater som lemurer. Fælles for dem er, at de sænker deres kropstemperatur og hjerterytme, så kroppen bruger et minimum af energi.

Forskere sender mus i dvale

1 / 3
123

Aktivering af såkaldte Q-neuroner i hjernen kan sende mus i en dvalelignende tilstand, viser et nyt, banebrydende forsøg.

© University of Tsukuba

De japanske forskere opnåede det samme hos forsøgsmus ved at aktivere bestemte celler, såkaldte Q-neuroner, i hjernecenteret hypotalamus, som styrer en række basale kropsfunktioner.

Temperaturen faldt ti grader

Musenes kropstemperatur faldt ti grader, og også hjerterytmen og åndedrættet blev nedsat. Tilstanden varede i 48 timer, og musene tog ingen skade.

I naturen har mus evnen til at gå i let dvale på få timer, så derfor gentog forskerne forsøget med rotter, som aldrig går i dvale. Også her lykkedes det. Det tyder ifølge forskerne på, at dvaletilstanden kan fremkaldes kunstigt hos alle pattedyr, inklusive mennesker.

Dvalen forlænger livet

Det åbner i første omgang store medicinske perspektiver. For eksempel kan patienter med åndedrætsbesvær reddes ved midlertidigt at nedsætte kroppens iltbehov.

På længere sigt kan det blive muligt at lægge astronauter i dvale på årelange rumrejser. Det vil tjene tre formål. De vil undgå at kede sig, de kan nøjes med færre forsyninger, og de vil leve længere, fordi dvaletilstanden slider mindre på organerne.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul