bloeddruppel

10 ting du ikke vidste om blod

Guld og livreddende stoffer flyder i det. Og selv om nogle dyr mæsker sig med det, kan det være yderst giftigt for mennesker. Her er 10 overraskende facts om blod.

1. Du har guld i dit blod

Kroppen indeholder ca. 0,2 milligram guld – hvor det meste flyder i dit blod.

Med lidt hurtig hovedregning ville du altså skulle tappe 40.000 mennesker for blod for at producere en guldring på 8 gram.

2. Kokosvand kan erstatte blod

© Shutterstock

Kokosvand er af flere diætister blevet udråbt som en helsedrik på grund af dets nærende sukkerstoffer og salte.

I et forsøg fra 1999 viste læger, at kokosvand kan bruges som erstatning for blodplasma – i de (forhåbentligt sjældne) nødstilfælde, hvor lægen kun har adgang til kokosnødder og ikke blod.

3. Du består af 8% blod

Forskere har i tidsskriftet American Society of Hematology regnet sig frem til, at mængden af blod er ca. 8% af kropsvægten.

En gennemsnitlig voksen med en vægt på 60-90 kg har altså 5 til 7 liter blod.

4. Grevinde beskyldt for at bade i blod

© Sotheby's/Wikimedia Commons

Den ungarske grevinde Elizabeth Báthory var en af historiens værste kvindelige serieforbrydere. Hun levede i 1500-tallet og myrdede formentligt op mod 650 mennesker – de fleste lemlæstede hun til døde.

Grevinden skulle angiveligt også have badet i sine ofres blod og endda have drukket det for at holde sig ung.

Om vampyr-fortællingerne er sande vides ikke, men mange historikere mener, at de er opdigtede.

5. Du giver 10% af dit blod

© Shutterstock

Når du donerer blod, tapper sygeplejerskerne typisk en halv liter – det svarer til 10%, hvis du har 5 liter blod i kroppen.

Din knoglemarv kan øjeblikkeligt producere fra 2-17 millioner nye røde blodceller hvert sekund afhængigt af efterspørgslen.

Produktionen af nye hvide blodlegemer og blodplader tager lidt længere tid, men efter et par dage er alt det tappede blod erstattet af nyt.

6. Vampyrer døjer med blod-kvalme

© Shutterstock

Hvis du overvejer at springe ud som vampyr, skal du nok lige overveje det igen.

Blod er rigt på jern, som kroppen har svært ved at udskille i for store mængder. En overdosis jern kan give mavesmerter, diarré, opkastning, kvalme, forstoppelse og i de alvorligste tilfælde døden. Over 30-60 mg jern per kg. kropsvægt per dag kan være farligt.

Da blod indeholder ca. 0,5 mg jern pr. ml, ville en kvinde på 60 kg altså skulle drikke omkring 5-7 liter blod dagligt for at blive forgiftet.

Vampyr-dyr som flagermusen har i modsætning til mennesker udviklet en speciel måde at udskille overskydende jern på. Blodet løber nemlig forbi en slimhinde i tarmen, som fungerer som et filter og derved forhindrer meget af jernet i at blive optaget i dyrets blodstrøm.

7. Mand redder 2 mio. liv med sit blod

Den nu 81-årige James Harrison har en bestemt type blod, som indeholder det sjældne Rho (D) immunglobulin.

Rho (D) forhindrer kroppen i at lave antistoffer – altså angribe – en anden blodtype. Derfor kan hans blod bl.a. bruges til at behandle Rhesus-sygdom, hvor den gravide kvindes immunforsvar går til angreb på fostrets røde blodlegemer.

Harrison har gennem sit liv doneret blod 1.000 gange og reddet op mod 2.000.000 liv.

8. Gravide har 50% mere blod

© Giphy

I løbet af en graviditet stiger volumen af en kvindes blod med 50%.

Det sker, så der er blod nok til livmoderen og moderkagen.

9. Køer kan mønstre 800 slags blod

Mennesker har overordnet set 8 forskellige typer blod: A, B, AB og 0, hvor hver kan være enten rhesus positiv eller rhesus negativ.

Katten har kun 3 blodtyper, mens kvæg kan bryste sig af flere hundrede forskellige blodtyper – formentligt 800 eller flere.

10. Dolkhale-blod er guld værd

© Shutterstock

Alt blod er ikke rødt.

Fx har det krabbelignende dyr dolkhalen blåt blod, fordi dens ilttransporterende molekyler er baseret på kobber i stedet for jern.

Dolkhalen ligner en krabbe, men er et leddyr og er derfor beslægtet med både edderkopper og skorpioner.

Forskere har fundet ud af, at dolkhalens blå blod kan påvise bakterier i medicin, fordi det begynder at klumpe. Derfor tapper medicinalindustrien dolkhaler for deres blå blod, der har en værdi på 100.000 kroner pr. liter.

Se mere i videoen her:

Video