blodtyper TOP

Blodet bestemmer dit helbred

Forskning viser, at din blodtype er nært forbundet med din sundhed. Nogle blodtyper giver fx forøget risiko for hjerte-kar-sygdomme og hukommensesbesvær, mens blodtype 0 beskytter mod kræft.

De forskellige blodtyper er et mysterium for læger, der siden opdagelsen i 1901 har gættet på, hvad vores blodtype siger om os.

Nu viser forskning, at din blodtype har betydning for, om du bliver ramt af visse sygdomme. Og én blodtype giver bedre odds end alle andre.

De fire overordnede blodtyper fordeler sig sådan på verdensplan. Men der forekommer også regionale udsving, og i Latinamerika har rigtig mange fx blodtype 0, mens der er flest skandinaver med blodtype A.

Type 0 er kongen af blodtyper

Er dit blod af typen 0, ser du statistisk set frem til et liv uden kræft, hukommelsessvigt og hjerteproblemer.

En undersøgelse har nemlig vist, at folk med blodtype A, B og AB har 15% større risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme end dem med type 0. Desuden ser det ud til, at 0 også beskytter kroppen mod kræft.

Forskerne mener, at forklaringen skal findes i, at blodtyper som A, B og AB sætter immunforsvaret på overarbejde, så kroppen langsomt risikerer at udvikle kræft, hvorimod 0 er mildere.

AB kan give hukommelsesbesvær

En anden opsigtsvækkende undersøgelse viser, at folk med blodtype AB har hele 82% større risiko for at få problemer med hukommelsen end andre blodtyper.

Forskernes forklaring er, at din blodtype bestemmer, hvordan og hvor let blodet størkner, og at nogle blodtyper størkner lettere, så man får små blodpropper og dermed sværere ved at huske.

Læs også:

gule tænder TOP
Kroppen

Sådan undgår du gule tænder

3 minutter
Kredsløbet

I dag er det International Bloddonordag: Derfor er din blodtype helt speciel

3 minutter
Kredsløbet

Blodtyper: Hvordan er blodtyperne opstået?

0 minutter

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!