Hudfarven spiller ind
Ifølge den nye undersøgelse, som er offentliggjort i Journal of the American College of Cardiology (JAAC), er der ganske vist en sammenhæng imellem lavt HDL-tal og øget risiko for hjerteanfald, men det gælder kun for folk med hvid hudfarve. Helt anderledes ser det ud med den mørke befolkning. Hvad forskerne også er nået frem til, er, at et højt HDL-tal ikke er forbundet med en lavere risiko for hjerte-kar-sygdom, som det ellers har været påstået igennem tiderne. Og dette gælder tilsyneladende både for dem med lys hud og dem med mørk hud.
Omfattende analyse af over 23.000 personer
Den nye observation er baseret på en omfattende analyse af sundhedsdata fra 23.901 amerikanere, som deltog i den store observationsundersøgelse Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke Study (REGARDS). Her havde forskerne lejlighed til at undersøge kolesterolniveauerne hos sorte og hvide midaldrende voksne fra hele USA og se, hvordan sammenhængen var imellem kolesteroltal og fremtidig udvikling af hjerte-kar-sygdom.
Udfordrer gængs antagelse om HDL
”Målet var, at få en bedre forståelse af, hvorfor man igennem så lang tid har henvist til HDL som det gavnlige kolesterol. Samtidigt ønskede vi at undersøge, om dette er tilfældet for alle etniske grupper”, siger Nathalie Pamir, PhD, som er lektor i medicin ved Knight Cardiovascular Institute at Oregon Health & Science University i Portland og er en af forskerne bag undersøgelsen. ”Hidtil har der været en generel opfattelse af, at et lavt HDL-tal var skadeligt, uanset hudfarve. Vores forskning udfordrer denne antagelse”, tilføjer hun.
Vigtigt for kolesterolopsamling
Nathalie Pamir forklarer videre, at der kan være forskellige teorier, som forklarer HDL-kolesterolets rolle for hjertesundheden. En teori går ud på, at det ikke så meget handler om, hvor meget HDL en person har i kroppen, men derimod hvad HDL egentlig gør. HDL’s rolle er at opsamle overskydende kolesterol, som flyder i blodet, for herefter at transportere det tilbage til leveren, hvor det bliver genanvendt.
”Mit håb med denne form for forskning er at slå fast, at vi er nødt til at se med nye øjne på de forskellige algoritmer, der bliver anvendt til at forudsige risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Måske vil det fremover indebære, at vi ikke nødvendigvis får ros fra lægen, fordi vores HDL-tal er højt”, siger Nathalie Pamir.