Shutterstock
Lakrids

Er lakrids dårligt for hjertet?

Lakrids får stresshormonet kortisol til at ophobe sig i kroppen og øger blodstrykket. Derfor anbefaler eksperter, at du spiser lakrids med måde.

Lakrids udvindes af lakridsplantens rod, der får sin karakteristiske lugt og søde smag af aromastoffet glycyrrhizinsyre.

Men glycyrrhizinsyre er ikke helt ufarligt.

Aromastoffet påvirker nemlig vores kredsløb og kan hæmme et enzym, der får kroppen til at øge udskillelsen af kalium.

Kalium er vigtig for kroppens sundhed, da det hjælper bl.a. med at regulere væskebalancen og opretholde normal funktion i muskler, fx i hjertet. Piratos, Poletter og Blue Jeans kan derfor give hjerterytmeforstyrrelser og forhøjet blodtryk, der i værste fald kan ende fatalt.

Mand dør efter indtag af lakrids

Så galt gik det for en amerikansk mand, hvis sygdomsforløb er undersøgt af forskere og publiceret i The New England Journal of Medicine. Ifølge rapporten spiste den 54-årige amerikaner en pose lakrids hver dag i flere uger, og, koblet med en dårlig diæt ved siden af, fik det hans kaliumindhold til at falde drastisk.

Efter tre uger med en daglig pose lakrids faldt han om i voldsomme kramper og mistede bevidstheden. Kort efter fik han hjertestop og trods en genoplivning, døde han dagen efter. Manden havde ingen kroniske sygdomme eller tidligere tilfælde med åndenød og brystsmerter.

Lakrids laves af lakridsrod

Lakridsroden dyrkes blandt andet i Mellemøsten og dele af Asien, og den særlige rod skal mindst være tre år før, den kan høstes.

© Shutterstock

Hvor meget lakrids må du spise?

Præcis hvor store mængder lakrids, der kan udløse blodtryksproblemer, varierer fra person til person. Eksperternes tommelfingerregel siger, at 50 gram lakrids dagligt risikerer at påvirke blodtrykket negativt.

Symptomerne på forhøjet blodtryk er bl.a. svimmelhed, hovedpine, hjertebanken og synsforstyrrelser. Ubehandlet vil tilstanden føre til en tidlig død af fx hjertestop.

De fleste mennesker vil hurtigt opleve bedring, når de stopper med at spise for meget lakrids.

Lakrids øger også stresshormoner

Glycyrrhizinsyre er en vigtig del af lakrids, men i store mængder ender stoffet med at blokere for et stressregulerende enzym, der omdanner kortisol til kortison.

© Ken ikeda madsen & shutterstock

I tarmen omdannes glycyrrhizin til skadelig glycyrrhizinsyre. I gennemsnit indeholder 1 gram lakrids 2 mg glycyrrhizin.

© Ken ikeda madsen & shutterstock

I binyrebarken hæmmer glycyrrhizinsyren et enzym, som normalt omdanner stresshormonet kortisol til ufarlig kortison.

© Ken ikeda madsen & shutterstock

Uden enzymet til at hæmme kortisol hober stresshormonet sig op og fastholder kroppen i en tilstand med forhøjet blodtryk.