Hvordan heler et sår?
Hvordan kan et sår hele, så læsionen ikke ses?

Sårhelingsprocessen går i gang, så snart noget af kroppens væv ødelægges ved en skade eller sygdom. Men i virkeligheden er det kun ret få typer væv – blandt andet knogler, lever, små nerver og den øverste del af huden – der kan hele fuldstændigt efter en læsion.
De fleste former for sår bliver, efter at de er helet, til bindevæv, der ikke har alle de egenskaber, som det oprindelige væv havde. Ved et almindeligt sår på huden trækker blodkarrene sig sammen, umiddelbart efter at såret er opstået, så der ikke strømmer for meget blod ud.
Samtidig størker det blod, der er løbet ud, så der dannes en beskyttende skorpe. Der vil ofte være bakterier i såret, men de bekæmpes af hvide blodlegemer i den såkaldte inflammationsfase. Andre former for hvide blodlegemer afgiver vækstfaktorer, der stimulerer såret til at hele.
I granulationsfasen begynder proteinet kollagen at danne nyt bindevæv. Og endelig i epiteliseringsfasen forstærkes arvævet, som siden skrumper og bliver blegt. Helingstiden kan forlænges af dårlig almentilstand, ligesom også rygning sinker processen.