Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mennesket - Kredsløbet

Hvordan heler et sår?

Hvordan kan et sår hele, så læsionen ikke ses?

Sårhelingsprocessen går i gang, så snart noget af kroppens væv ødelægges ved en skade eller sygdom. Men i virkeligheden er det kun ret få typer væv – blandt andet knogler, lever, små nerver og den øverste del af huden – der kan hele fuldstændigt efter en læsion. De fleste former for sår bliver, efter at de er helet, til bindevæv, der ikke har alle de egenskaber, som det oprindelige væv havde. Ved et almindeligt sår på huden trækker blodkarrene sig sammen, umiddelbart efter at såret er opstået, så der ikke strømmer for meget blod ud. Samtidig størker det blod, der er løbet ud, så der dannes en beskyttende skorpe. Der vil ofte være bakterier i såret, men de bekæmpes af hvide blodlegemer i den såkaldte inflammationsfase. Andre former for hvide blodlegemer afgiver vækstfaktorer, der stimulerer såret til at hele. I granulationsfasen begynder proteinet kollagen at danne nyt bindevæv. Og endelig i epiteliseringsfasen forstærkes arvævet, som siden skrumper og bliver blegt. Helingstiden kan forlænges af dårlig almentilstand, ligesom også rygning sinker processen.

Læs også:

Kredsløbet

Ny forskning: Kvinders blodtryk stiger tidligere end mænds

5 minutter
Kredsløbet

Ny opdagelse: Sådan kan vi lægge astronauter i dvale

3 minutter
Kroppen

Vokser næse og ører hele livet?

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul