Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så hurtigt cirkulerer blodet rundt i kroppen

Hos mus tager det kun fire sekunder for en blodcelle at cirkulere en hel omgang rundt i blodkredsløbet. Hos mennesket tager samme tur et minut.

Shutterstock

I et voksent menneske slår hjertet typisk 70 gange i minuttet, og ved hvert hjerteslag pumper det omkring 70 ml blod gennem kredsløbet.

Det vil sige, at hjertet hvert minut pumper 4,9 liter gennem systemet, hvilket svarer til den samlede mængde blod i kroppen. Med andre ord går der omkring et minut, fra et rødt blodlegeme pumpes ud af hjertet, til det vender retur, også kaldet cirkulationstiden.

Hver en blodcelle er omkring ét minut om at cirkulere en hel omgang rundt i blodkredsløbet og vende tilbage til udgangspunktet.

Tallet gælder kun, når kroppen forholder sig i ro, for under fysisk aktivitet slår hjertet hurtigere, og blodet er derfor kortere tid om at tage en rundtur gennem kroppen.

Cirkulationstiden afhænger også af kropsstørrelsen og er kortere i et lille dyr end i et stort. I en mus er blodet 4 sek. om en tur rundt i kroppen, mens turen tager 218 sek. i en elefant.

Stor krop giver lang cirkulationstid:

  • Mus: 4 sekunder
  • Voksent menneske: 61 sekunder
  • Elefant: 218 sekunder

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul