Kroppens organer arbejder tæt sammen

Kroppens specialiserede funktioner er uddelegeret til en mængde forskellige organer. De varetager hver især få, bestemte opgaver. Men ofte arbejder to eller flere organer tæt sammen i såkaldte organsystemer for at håndtere mere komplekse funktioner.

Shutterstock

Der er ingen fast definition på, hvad et organ egentlig er.

Normalt taler læger om et væv, der udfører en bestemt, specialiseret funktion i kroppen. Efter den definition er spytkirtler og blod også organer, mens man i folkemunde som regel kun tænker på større og mere velafgrænsede væv som hjertet og nyrerne.

Forvirringen bliver kun større af, at nogle organer som fx lungerne kun har én eneste funktion, mens andre organer som fx leveren har et utal af vidt forskellige funktioner.

For de fleste organer gælder det desuden, at de kun kan løse en lille del af en større, overordnet opgave.

De må derfor arbejde tæt sammen med andre organer for at klare hele opgaven. Man taler derfor om organsystemer – det kan fx være fordøjelsessystemet, der bl.a. består af de selvstændige organer maven og tarmene.

Menneskets organer: Overkrop

1 / 4

undefined

Uden en lang række vidt forskellige og stærkt specialiserede organsystemer ville vi ikke kunne overleve. Hvert organ har sin rolle med et fælles formål: kroppens samlede overlevelse.

Organer er helt centrale for ­flercellede organismer, fordi de tillader nogle dele af kroppen at specialisere sig uden at skulle håndtere alle de helt grundlæggende opgaver.

Selv på celleplan kan man finde paralleller til organer, idet ­bestemte funktioner ofte bliver udført i afgrænsede enheder, såkaldte organeller.

Store dele af stofskiftet sker fx i mitokondrierne, mens det genetiske materiale opbevares og bearbejdes i cellekernen.

Denne uddelegering til bestemte organer og organeller er helt afgørende for, at så komplicerede væsener som mennesket har kunnet udvikle sig gennem evolutionen.

De fleste organer styres ubevidst af hjernen gennem det autonome nervesystem.

Hjertet kan fx slet ikke påvirkes med bevidstheden, selv om man mere eller mindre direkte kan få pulsen op ved at løbe op ad trapper eller ved at tænke på noget uhyggeligt.

Lungerne kan på den anden side styres bevidst, når vi eksempelvis holder vejret, men den ubevidste kontrol har altid overtaget og vil underkende det bevidste forsøg på at holde vejret, når iltmanglen bliver kritisk.

Muskler og visse andre organer styres imidlertid stor set udelukkende bevidst, og alt efter ens definition findes der også organer, fx tænderne, som hverken kan kontrolleres bevidst eller ubevidst.

Menneskets organer: Underkrop

1 / 4

undefined

Uden en lang række vidt forskellige og stærkt specialiserede organsystemer ville vi ikke kunne overleve.

Hvert organ har sin rolle med et fælles formål: kroppens samlede overlevelse.

Læs også:

Kroppen

Hvorfor bliver du træt efter spisning?

1 minut
Kroppen

Derfor nyser du

4 minutter
Kroppen

Forskere: Vi har fundet et helt nyt organ

1 minut
Mest populære

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!