Kulde aktiverer de brune fedtceller
Ny forskning viser, at man taber sig i kolde og luftfattige omgivelser.

Hvide fedtceller anses som ondt fedt, imens de brune fedtceller betragtes som godt fedt.
Wouter van Marken Lichtenbelt fra universitetet i Maastricht har her valgt at satse på den naturlige stimulans kulde. I et forsøg, hvori der deltog både normal- og overvægtige mænd, var der ingen aktivitet i det brune fedt ved normal stuetemperatur. To timer i et værelse med kun 16 grader var imidlertid nok til at få de brune fedtceller op i gear, selv om tendensen var lidt svagere hos de overvægtige.
“Men det brune fedt kan også aktiveres hos overvægtige, så det kan være med til at afhjælpe den globale fedmeepidemi,” mener Lichtenbelt.
I en stor undersøgelse, som stadig er i gang, udsætter et forskerhold under ledelse af professor Leslie Kozak fra Pennington Biomedical Research Center i USA gennem en uge normalvægtige mænd for et dagligt kuldechok af 15 minutters varighed. Det viser sig, at nogle af disse mænd har en øget varmeproduktion, selv ved normal stuetemperatur. Det skyldes formentlig det brune fedt, men dette er dog ikke dokumenteret.
Wouter van Marken Lichtenbelt har ingen planer om, at overvægtige personer skal en daglig tur ned i et iskoldt bassin. Han tror mere på en intelligent temperaturregulering i både kontorer og boliger, hvor varmen hele tiden bliver tilpasset temperaturen udenfor.
“Køligt er koldt nok til at aktivere de brune fedtceller,” som han udtrykker det.
Andre, som fx Stephan Herzig, satser i stedet på langsigtet medicinsk behandling med det formål at fremkalde en kunstig kuldereaktion i kroppen selv ved behagelige temperaturer. Han og hans kolleger har genmanipuleret mus til at producere større mængder af hormonet prostaglandin, hvilket får øer af brunt fedt til at opstå midt i det hvide fedt – og musene til at slanke sig.
Med forsøg som dette prøver forskerne at afdække, hvad der sker på molekylært niveau, når “ondt” fedt bliver til “godt” fedt, eller når det lykkes at aktivere eksisterende brunt fedt. Målet er at kunne udvikle ny medicin, der har samme virkning. En anden mulig vej at gå er at skabe brune fedtceller ud fra stamceller og herefter sprøjte fedtcellerne ind under huden. Metoden er med held testet på mus. Men der er endnu lang vej, før disse strategier også kan anvendes på mennesker. Så indtil videre må vi leve med, at den bedste vej til en slank linje er varieret kost og masser af motion.
Tynd luft gør mennesker tynde
Men et godt supplement er tilsyneladende rigelige doser bjergluft. I et forsøg udført af et hold forskere fra universitetshospitalet i München har overvægtige tabt sig på Tysklands højeste bjerg, Zugspitze – uden at sulte eller dyrke sport.
Forskerne sendte 20 overvægtige mænd en uge op til forskningsstationen Schneefernerhaus 2600 meter oppe på Zugspitze. Her fik deltagerne nu alt det, de kunne spise. Eneste restriktion var, at de ikke måtte være mere fysisk aktive end normalt, hvilket blev kontrolleret med en skridttæller. I gennemsnit tabte forsøgsdeltagerne sig halvandet kilo, hvilket normalt ville kræve enten afkald på over 10.000 kalorier eller ca. 30 timers moderat udholdenhedstræning.
“I den tynde luft er der mindre ilt i blodet,” forklarer lederen af undersøgelsen, Florian Lippl. Derfor øges pulsen, og man må trække vejret hurtigere. Hertil kommer, at kroppen udskiller mere leptin, et hormon, der dæmper sulten og aktiverer fedtstofskiftet.
Fire uger efter forsøget havde forsøgsdeltagerne endnu ikke taget på. Formentlig fordi de var mere fysisk aktive end før. Præcis som idrætsfolk, der før store konkurrencer træner i tynde luftlag, havde de forbedret deres kondition.
Kulde gør onde fedtceller gode
Lave temperaturer får nerveceller til at udskille et særligt signalstof, beta-3-agonist, der binder sig til receptorer på de hvide fedtceller, som herefter begynder at producere vævshormonet prostaglandin. Det får dem til at omdanne sig til brune fedtceller, der i modsætning til hvide ikke ophober fedt, men tværtimod forbrænder det.