Shutterstock

Mandlerne fanger virus og bakterier

KEND DIN KROP: Mandlerne er kroppens yderste forsvarslinje overfor virus og bakterier. Alligevel er lymfevævet blevet fjernet i mere end 3000 år.

Hvis du gaber munden op foran et spejl, kan du måske spotte de to nøddeformede klumper af lymfevæv bagerst i mundhulen – dine mandler.

Mange mennesker får mandlerne fjernet, fordi de er betændte og hævede. Men mandlerne er faktisk en del af immunforsvaret og er med til at fange virus og bakterier, inden de sniger sig ind i kroppen gennem munden og gør os syge.

Mandlerne beskytter os blandt andet ved at producere hvide blodlegemer, som hjælper kroppen med at bekæmpe sygdomme.

© DR P. MARAZZI/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Sådan virker mandlerne og drøblen:

Mandlerne

Hvor: Bagerst i munden på begge sider af svælget.
Hvad: Lymfevæv, der er del af immunforsvaret, og bremser indtagne eller inhalerede bakterier. Vævet producerer også T-celler.

Drøblen

Hvor: Bagerst i munden lige over tungen.
Hvad: Blødt væv, der styrer vores udtale og sikrer, at mad og væske ikke ryger op i vores næse.

Indgreb er mere end 3000 år gammelt

Mandlerne varierer i størrelse fra person til person og er relativt størst hos treårige børn. Det er også oftest børn, der får fjernet deres mandler, hvis de ofte er betændte eller gør ondt.

Fjernelse af mandlerne blev første gang beskrevet for mere end 3000 år siden, og i dag bliver mandlerne typisk brændt eller skåret af under fuld bedøvelse.

Læger og forskere har længe været uenige om, hvorvidt personer uden mandler har et dårligere immunforsvar. Forskning indikerer, at børn, der har fået fjernet mandlerne, har en større risiko for sygdomme som influenza eller astma.