ristede dadler
Mennesket - Kroppen

Mobiltelefoner i bukselommen dræber sædceller

En stor undersøgelse viser, at det kan skade skade sædkvaliteten, hvis mobilen ligger i lommen. Kort sagt bliver sædcellerne ristet.

At stoppe mobilen i forlommen, når den ikke er i brug, er nemt og praktisk. Men noget tyder på, at du skal finde et andet sted at opbevare din telefon. Især hvis du er en mand.

En stor australsk undersøgelse fra University of Newcastle har netop fundet tydelige tegn på, at en mobil i forlommen kan kædes sammen med forringet sædkvalitet.

Resultatet undrer flere forskere – bl.a. dem, som står bag undersøgelsen. Strålingen burde nemlig være fuldstændig harmløs.

Jo længere – des farligere

Undersøgelsen er et såkaldt metastudie, hvor forskerne har sammenlignet 27 forskningsprojekter, som alle har beskæftiget sig med sammenhængen mellem sædkvalitet og en mobil i lommen.

I 21 af studierne var der klar sammenhæng mellem dårlig sædkvalitet og en mobil i forlommen. Jo længere tid telefonen havde ligget i lommen, des dårligere sædkvalitet – op mod 47 procent dårligere, end hvis den blev opbevaret andre steder.

Flere undersøgelser har tidligere vist, at der ikke er nogen sammenhæng mellem telefonstråling og celleforandringer i hjernen. Forskerne mener dog, der kan være en sammenhæng længere nede.

Varme rister cellerne

Sædcellerne er højt specialiserede celler. Den mindste påvirkning af deres miljø, kan gøre dem til dårligere svømmere eller nedsætte deres levetid markant.

Den største synder skal dog ikke findes i strålingen, men i den varme telefonen afgiver meget tæt på testiklerne.

Kort sagt mener de australske forskere, at telefonen rister sædcellerne, og at du derfor bør få den op af forlommen.

Læs også:

Mennesket

Mytedræber: Mænds sædkvalitet rasler ned med alderen

0 minutter
Man with highlighted organs
Kroppen

Regulering af hormoner

2 minutter
Woman sleeping
Mennesket

Hvorfor taler nogle mennesker i søvne?

0 minutter

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!