Forestil dig, at du i totalt mørke kan se alt omkring dig, der afgiver varme – bygninger, smartphones, mennesker og dyr.
Det kan snart blive virkelighed, efter at amerikanske og kinesiske forskere har fundet en metode, der gør mus i stand til at se infrarødt lys. Forskerne mener, at teknikken kun kræver få tilpasninger, før den kan overføres til mennesker.
Normalt kan både mus og mennesker kun se lys med bølgelængder mellem 380 og 740 nanometer. Vi kan altså ikke se infrarødt lys, der begynder ved 800 nanometer og strækker sig helt op til en millimeter på det elektromagnetiske spektrum.
Det ændrede forskerne med nanopartikler, som de sprøjtede ind i øjnene på mus. Partiklerne binder sig til nethindens synsceller, de såkaldte tappe og stave. Når infrarødt lys rammer en nanopartikel, forkortes bølgelængden på lyset, så det falder inden for det normale synlige spektrum.
Belægning på nethinden gør usynligt lys synligt
Lys, som slipper gennem øjets linse, bliver først oversat til nervesignaler, når det rammer synscellerne på nethinden bagerst i øjet. Ved at beklæde synscellerne med nanopartikler kan forskere få dem til at opfange lys, der før var usynligt.

Nanopartikler sprøjtes ind i øjet
Med en kanyle skyder forskere specialdesignede nanopartikler ind i øjeæblet.
Øjets nethinde fanger partiklerne
Nanopartiklerne vandrer til nethinden og sætter sig fast på synscellerne.
Nanopartiklerne oversætter infrarødt lys til grønt lys
Når infrarødt lys rammer en nanopartikel, ændres bølgelængden fra 980 til 535 nanometer. Nu er bølgelængden synlig for synscellerne, der registrerer lyset som grønt. Synsspektret er dermed udvidet med 66 pct.
Forskerne eksperimenterede med nanopartikler, der forvandler bølgelængden 980 nanometer til 535 nanometer, og dermed ved de, at forsøgsmusene har opfattet infrarødt lys som grønt.
Teknikken skal hjælpe farveblinde
Forskerne beviste på flere måder, at musene opfattede infrarødt lys – de lod bl.a. musene svømme i et bassin, hvor en lille platform, som musene kunne hvile sig på, var skjult under overfladen.
Et infrarødt skilt viste vej til platformen. De behandlede mus fandt hurtigt platformen, mens ubehandlede mus ikke kunne finde den.

Varmestrålingen fra en kat i mørket bliver pludselig synlig for mus, når de får sprøjtet nanopartikler i øjnene.
Forskerne vil bruge teknikken til at afhjælpe forskellige synshandicap, fx farveblindhed. Hvis øjets synsceller har svært ved at opfatte rødt lys, kan nanopartikler ændre bølgelængden til et område, som cellerne reagerer på.