Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nanopartikler giver os nattesyn

En kanyle i øjet kan i fremtiden være vejen til et bedre syn. Forskere har opdaget, at særlige nanopartikler kan give vores synsceller evnerne til at se varmestråling.

Shutterstock

Forestil dig, at du i totalt mørke kan se alt omkring dig, der afgiver varme – bygninger, smartphones, mennesker og dyr.

Det kan snart blive virkelighed, efter at amerikanske og kinesiske forskere har fundet en metode, der gør mus i stand til at se infrarødt lys. Forskerne mener, at teknikken kun kræver få tilpasninger, før den kan overføres til mennesker.

Normalt kan både mus og mennesker kun se lys med bølgelængder mellem 380 og 740 nanometer. Vi kan altså ikke se infrarødt lys, der begynder ved 800 nanometer og strækker sig helt op til en millimeter på det elektromagnetiske spektrum.

Det ændrede forskerne med nanopartikler, som de sprøjtede ind i øjnene på mus. Partiklerne binder sig til nethindens synsceller, de såkaldte tappe og stave. Når infrarødt lys rammer en nanopartikel, forkortes bølgelængden på lyset, så det falder inden for det normale synlige spektrum.

Belægning på nethinden gør usynligt lys synligt

1 / 3
123

Lys, som slipper gennem øjets linse, bliver først oversat til nervesignaler, når det rammer synscellerne på nethinden bagerst i øjet. Ved at beklæde synscellerne med nanopartikler kan forskere få dem til at opfange lys, der før var usynligt.

© Shutterstock

Forskerne eksperimenterede med nanopartikler, der forvandler bølgelængden 980 nanometer til 535 nanometer, og dermed ved de, at forsøgsmusene har opfattet infrarødt lys som grønt.

Teknikken skal hjælpe farveblinde

Forskerne beviste på flere måder, at musene opfattede infrarødt lys – de lod bl.a. musene svømme i et bassin, hvor en lille platform, som musene kunne hvile sig på, var skjult under overfladen.

Et infrarødt skilt viste vej til platformen. De behandlede mus fandt hurtigt platformen, mens ubehandlede mus ikke kunne finde den.

Varmestrålingen fra en kat i mørket bliver pludselig synlig for mus, når de får sprøjtet nanopartikler i øjnene.

© CHUCK SWARTZELL/VISUALS UNLIMITED/SPL

Forskerne vil bruge teknikken til at afhjælpe forskellige synshandicap, fx farveblindhed. Hvis øjets synsceller har svært ved at opfatte rødt lys, kan nanopartikler ændre bølgelængden til et område, som cellerne reagerer på.

Læs også:

Kroppen

Sådan virker Nordeuropas første elektroniske hjerte

5 minutter
Kroppen

Sådan beskytter solcreme din hud

3 minutter
Kroppen

Ny slankepille fjerner usundt fedt

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul