Shutterstock
Sædceller og et æg

Ny prævention bremser sædceller før de når ægget

Læger tester nu en ny form for prævention, hvor modificerede antistoffer fanger sædcellerne og forhindrer dem i at nå ægget.

Effektive og udbredte præventionsmetoder som p-piller og hormonspiral påvirker kvindens produktion af kønshormoner, hvilket kan have ubehagelige bivirkninger som fx vægtforøgelse, humørsvingninger og i sjældne tilfælde blodpropper.

Men nu kan en ny, effektiv og hormonfri prævention være på vej til kvinderne: Mikrobiologer fra University of North Carolina i USA har udviklet et særligt antistof, som fanger sædcellerne, før de når frem til ægget, og dermed kan hindre en graviditet.

Forskerne har søgt inspiration i en naturligt forekommende sygdom blandt kvinder, hvor immunforsvaret udskiller et antistof, som griber fat i sædcellerne, bremser dem og gør det ekstremt svært eller endog umuligt for kvinderne at blive gravide.

I laboratoriet har lægerne analyseret antistoffer fra kvinder med denne sygdom og skabt en mere effektiv version. De modificerede antistoffer er optimeret til at binde sig til en særlig markør, som findes på overfladen af sædceller, men ikke på andre celler – og ikke hos kvinder.

De optimerede antistoffer er otte gange bedre til at fange sædceller, og i forsøg på får har præventionsformen vist sig særdeles effektiv. Næste skridt er at teste på mennesker.

Sædceller, antistof, prævention

I et elektronmikroskop ses, hvordan sædcellerne klumper sig sammen om det modificerede antistof.

© B. Shrestha et al.

De nye superantistoffer skal indsættes i skeden i en slags p-ring, som løbende frigiver dem, på samme måde som eksisterende p-ringe frigiver hormoner.

Det betyder, at kvindens chance for at blive gravid er tilbage til normalt niveau, så snart antistof-ringen fjernes. Med hormonprævention kan fertiliteten være nedsat i flere måneder.