Shutterstock
hårbund tæt på

Nyt våben skal få tabt hår til at vokse tilbage

En lille, potent nøglespiller i vores hårsække har afgørende betydning for hårets vækst. Forskere håber, opdagelsen kan bane vejen for nye behandlinger mod hårtab.

Op mod halvdelen af alle mænd og en fjerdedel af alle kvinder har tabt dele af deres hår, når de fylder 50 år.

Og selvom hårtabet hverken er livstruende eller smertefuldt, kan det påvirke både selvværd og livskvalitet hos den enkelte.

Derfor har forskere verden over de seneste år knoklet for at afdække biologien bag de tynde manker. Sidste år kom forskere fra Kina og USA måske ét skridt nærmere.

Ved at nærstudere cellerne dybt nede i hårsækkene opdagede de nemlig opdaget en lille, hidtil overset, nøglespiller i hårets vækst og dermed også en mulig behandling mod hårtab: et signalmolekyle kaldet SCUBE3.

Gråt hår kan faktisk genvinde sin farve

Tidligere var overbevisningen hos forskere, at grå hår var en permanent del af frisuren. Men en nyere undersøgelse afslører, at det faktisk er muligt at generobre farven i frisuren med visse ændringer i livsstilen.

Lille budbringer sparker det hele i gang

Oprindeligt ledte forskerne efter behandlinger til en form for hårtab blandt mænd og kvinder, der skyldes følsomhed over for kønshormoner - såkaldt adrogen alopeci.

Derfor skabte de genmodificerede mus i laboratoriet med hyperaktive celler i bunden af hårsækkene. På den måde kunne forskerne hurtigt følge det komplicerede maskineri bag hårets vækst - trin for trin.

Og det var her, de opdagede, hvordan signalmolekylet SCUBE3, som produceres naturligt af celler i hårsækkene, fungerer som en slags budbringer, der fortæller de omkringliggende stamceller, at de skal begynde at dele sig. En proces, der sparker gang i hårvæksten.

Dit hår falder ud efter fem år

Mus med hårtransplantation

I næste del af forsøget sprøjtede forskerne SCUBE3 direkte ind i musehud med transplanterede menneskelige hårsække fra hovedbunden ovenpå. Molekylet stimulerede, ifølge forskerne, hårvæksten kraftigt - både i de slumrende menneskehårsække og i musehårsækkene omkring dem.

Selvom forskerne endnu ikke har gennemført kliniske forsøg på mennesker, mener de, at resultatet er et lovende tegn på, at SCUBE3 eller et lignende molekyle, kan anvendes til behandling af hårtab i fremtiden.

"Der er et stort behov for en effektiv hårtabsbehandling. Og et naturligt stof, som normalt produceres af cellerne i hårsækkene, kan være en ideel kandidat til behandlingen," lyder det fra Maksim Plikus fra University of California, der er en af forskerne bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.