Jetlag

Forskere vil udvikle en øjendråbe, som kan udviske tidsforskelle.

© Shutterstock

Øjendråber skal kurere jetlag

Forskere har fundet et særligt signalstof i øjnene. Ved at manipulere signalstoffet vil de stille på vores indre ur og forhindre, at vi bliver påvirket af tidsforskelle.

Søvnløse nætter og dage, der virker alt for lange. Afslutningen på en længere rejse er hård – især, hvis du er ramt af jetlag.

Men nu er der håb forude. Et forskerhold har gjort en opdagelse, som kan redde de søvnplagede rejsende.

Forskerholdet er faldet over et signalstof i øjet, som kan manipulere vores indre ur. Og det signalstof vil de manipulere med øjendråber.

Hormon skal manipuleres

Undersøgelsen, som er udgivet i Journal of Physiology, kigger nærmere på laboratorierotters øjne. Biologien i deres øjne minder på mange måde om vores egne.

I øjnene fandt de hormonet vasopressin, også kendt som ADH. Hormonet er et signalstof, som primært findes i nucleus suprachiasmaticus (SCN) – en gruppe særlige celler i hypotalamus, som styrer det indre biologiske ur.

SCN reagerer på de signaler, øjnenes ganglion-celler sender. Jo mere lys, des mere vågen skal du være, fortæller din hjerne dig. Og det er opdagelsen af, at ganglion-cellerne i øjet indeholder vasopressin, som på sigt kan kurere jetlag.

Øjendråber snyder hjernen

Næste skridt for forskerne bliver at udvikle øjendråber, som kan manipulere mængden af vasopressin i øjnene og de signaler, hormonet sender til SCN.

På den måde kan kroppen snydes til at blive enten træt eller frisk og dermed forhindre, at du får jetlag.