Øjendråber skal kurere jetlag

Forskere har fundet et særligt signalstof i øjnene. Ved at manipulere signalstoffet vil de stille på vores indre ur og forhindre, at vi bliver påvirket af tidsforskelle.

Jetlag

Forskere vil udvikle en øjendråbe, som kan udviske tidsforskelle.

© Shutterstock

Søvnløse nætter og dage, der virker alt for lange. Afslutningen på en længere rejse er hård – især, hvis du er ramt af jetlag.

Men nu er der håb forude. Et forskerhold har gjort en opdagelse, som kan redde de søvnplagede rejsende.

Forskerholdet er faldet over et signalstof i øjet, som kan manipulere vores indre ur. Og det signalstof vil de manipulere med øjendråber.

Hormon skal manipuleres

Undersøgelsen, som er udgivet i Journal of Physiology, kigger nærmere på laboratorierotters øjne. Biologien i deres øjne minder på mange måde om vores egne.

I øjnene fandt de hormonet vasopressin, også kendt som ADH. Hormonet er et signalstof, som primært findes i nucleus suprachiasmaticus (SCN) – en gruppe særlige celler i hypotalamus, som styrer det indre biologiske ur.

SCN reagerer på de signaler, øjnenes ganglion-celler sender. Jo mere lys, des mere vågen skal du være, fortæller din hjerne dig. Og det er opdagelsen af, at ganglion-cellerne i øjet indeholder vasopressin, som på sigt kan kurere jetlag.

Øjendråber snyder hjernen

Næste skridt for forskerne bliver at udvikle øjendråber, som kan manipulere mængden af vasopressin i øjnene og de signaler, hormonet sender til SCN.

På den måde kan kroppen snydes til at blive enten træt eller frisk og dermed forhindre, at du får jetlag.