Shutterstock

Orgasmen gør dig lykkelig

En eksplosion af elektriske signaler og hormoner kaster dig helt ud af din egen krop og sender en bølge af lykke gennem dig.

Aktiviteten i din hjerne stiger langsomt under sex og når sit højdepunkt under orgasmen – det viser et forsøg, hvor kvinder fik orgasmer i en såkaldt fMRI-skanner.

Samtidig frigives et væld af forskellige hormoner i dit blod, heriblandt oxytocin, som spiller en vigtig rolle i følelsen af kærlighed, og opioider, hvis effekt minder om rusen fra euforiserende stoffer såsom kokain og heroin.

Resultatet er en følelse af lykke, der ruller gennem hjernen og kroppen.

Orgasmen bader din hjerne i hormoner

Hjernen skruer op for empatien

Hjerneområdet insula sidder dybt inde i hjernebarken, og forskerne har opdaget, at aktiviteten i insula stiger støt frem mod orgasmen, hvorefter den begynder at falde. Området spiller en stor rolle i vores egen selvforståelse, men også i forståelsen af andre menneskers følelser.

Claus Lunau & Shutterstock

Din krop mærker ingen smerte

De såkaldte rafekerner i hjernestammen indeholder hjernens største samling serotonin-nerver, som blandt andet er med til at bremse smertesignaler fra kroppen. Deres aktivitet øges under orgasmen, og resultatet er, at kroppens smertetærskel stiger med over 100 procent.

Claus Lunau & Shutterstock

Lykkerus løber gennem dine nerver

Det såkaldte ventrale tegmentum i midthjernen består primært af dopamin-nerver, der strækker sig ud til andre dele af hjernen. Disse nerver spiller en vigtig rolle i belønning – og afhængighed – og deres aktivitet stiger kraftigt lige omkring orgasmen. Dermed sikrer de en følelse af glæde.

Claus Lunau & Shutterstock

Du bliver kastet ud af kroppen

Aktiviteten i området gyrus angularis i isselappen når sit højdepunkt under orgasmen. Området har vist sig at være helt centralt i dannelsen af såkaldte ud af kroppen-oplevelser – men det er også aktivt, når vi for eksempel slipper vores fokus på omverdenen.

Claus Lunau & Shutterstock

Rytme spiller en vigtig rolle

Forskerne har endnu ikke et klart billede af, hvordan en orgasme opstår, men rytme spiller tilsyneladende en vigtig rolle.

Rytmiske indtryk fra alle vores sanser skaber muligvis en form for trance, der til sidst ender i orgasme.

Nogle forskere mener tilmed, at vores evne til at lave rytmiske bevægelser er blevet opretholdt over millioner af år via seksuel selektion, dvs. vi har foretrukket at få børn med partnere, der havde tilpas med rytme.

Denne præference kan skyldes, at evnen til at lave rytmiske bevægelser er et tegn på generel sundhed og god koordinationsevne.

En ny sexstilling er en af de mest effektive metoder til at opnå orgasmer både hos mænd og kvinder.

© Shutterstock

Forskernes 3 råd: Orgasmer kræver indsats fra hele kroppen

Har du eller din partner svært ved at få orgasmer? Så skal du nok have gang i ørerne, øjnene og stemmebåndet – og selvfølgelig fingrene og munden. Her er forskernes 3 råd til at opnå en orgasme.

Forspil forbereder hjernen

For at opnå en orgasme må du først sikre, at hjernen er modtagelig. Det kræver stimulering af flere forskellige sanser. Musik og stearinlys øger ifølge en stor undersøgelse chancen for orgasme hos kvinder, og et simpelt “Jeg elsker dig” hjælper hos begge køn.

Variation virker næsten hver gang

En stor spørgeskemaundersøgelse afslørede, at kun 50 procent af kvinder fik en orgasme, hvis samlejet udelukkende bestod af penetrering af skeden. Tallet var 73 procent, hvis de også blev stimuleret med fingrene, og hele 86 procent, hvis de tilmed modtog oralsex.

Ærlighed sikrer god sex

Din hjerne har sin helt egen rute til nydelse og orgasme, og du kender den kun selv. Undersøgelser viser, at du øger chancen for orgasmer markant, hvis du fortæller din partner, præcis hvad du ønsker i sengen – og så hjælper det at give både ros og mild kritik under samlejet.